...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс червневого номера 2024 року


В Живому журналі вже доступний для користування свіжий випуск «КАДРОВИК.UA» № 6, 2024.

Востанньочас — дуже багато змін в законодавстві. Майже всі вони стосуються мобілізаційної підготовки та мобілізації, військового обов’язку та військової служби, військового обліку. І всі вони так чи так стосуються роботодавця і працівника, а відповідно і кадровика.

Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» забезпечує своїх читачів і систематизованими знаннями, і консультативною підтримкою. З нами зміни не такі страшні, навіть якщо їх багато!

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Донор на підприємстві: гарантії та пільги

Війна в Україні триває, і саме зараз гостро стоїть питання наявності донорської крові для рятування життя наших захисників. Донором крові може бути кожен із нас. Звісно, є певні обмеження, про які розкажемо у статті.

 

Медичні довідки працівників: зберігати в особовій справі чи ні?

Перелік документів, які необхідно долучати до особової справи працівника, визначено пунктом 12 глави 2 розділу IV Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18 червня 2015 року № 1000/5. Такі документи долучаються до особової справи впродовж усього часу роботи працівника у хронологічному порядку.

 

Надання днів оплачуваних відпусток без збереження заробітної плати: можливість і реалізація

Відповідно до абзацу третього частини 1 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) із урахуванням змін, внесених Законом України від 22 грудня 2023 року № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» (далі — Закон № 3494), у період дії воєнного стану надання працівнику будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв’язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку, передбачену абзацом першим частини першої статті 12 Закону № 2136, за рішенням роботодавця може здійснюватися без збереження заробітної плати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

 

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: деякі особливості надання

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (далі — відпустка для догляду за дитиною до 3 років) є обов’язком роботодавця. На практиці часто виникають запитання стосовно права на таку відпустку батька дитини, інших родичів, які фактично здійснюють догляд. Зокрема, чи можна надати відпустку для догляду за дитиною бабі, якщо мати дитини безробітна, а батько працює, однак не перебуватиме у відпустці для догляду? Чи може батько оформити відпустку для догляду за другою дитиною, якщо мати перебуває у відпустці для догляду за першою дитиною?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Дві доплати одному працівникові: можливо чи ні?

Одному працівникові планують встановити і доплату за суміщення посад, і доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Чи буде це правомірним?

 

Виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі: установлюємо доплату

Відповідно до частини першої статті 21 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» працівники мають право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

 

Остаточний розрахунок із померлим працівником: коли та кому виплачуємо кошти?

У статті 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначено підстави для припинення трудового договору. Зокрема, відповідно до пункту 82 статті 36 КЗпП трудові відносини припиняються у зв’язку зі смертю працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим.

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Чи може слюсар-ремонтник працювати за суміщенням слюсарем-сантехніком без відповідного сертифіката?

Питання оплати праці у разі суміщення професій врегульовано статтею 105 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), де, зокрема зазначається, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) провадиться доплата за суміщення професій (посад). При цьому розміри доплат за суміщення професій (посад) встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

 

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Відсутній з нез’ясованих причин: чи оплачувати такому працівникові «лікарняний»?

Частиною 3 статті 22 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що рішення про призначення страхової виплати приймається роботодавцем або уповноваженими ним особами.

 

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ

Чи є заступник директора з виховної роботи у ЗФПО педагогічним працівником?

Заступник директора з виховної роботи працює у закладі фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО). Чи належить його посада до посад педагогічних працівників у ЗФПО? Чи пов’язана його діяльність безпосередньо з освітнім процесом, якщо він не займається викладацькою діяльністю — не проводить заняття здобувачам освіти, обіймає посаду заступника директора з виховної роботи в ЗФПО за основним місцем роботи (на повний робочий день) і не є сумісником як викладач? З огляду на наведене чи не належить ця посада до адміністративного персоналу?

 

ДЕРЖСЛУЖБА: КАДРОВІ АСПЕКТИ

Держслужбовець в ОМС: який ранг присвоїти?

Статтею 19 Конституції України (далі — Конституція) визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування (далі — ОМС), їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Військовий облік та бронювання працівників-сумісників: у запитаннях і відповідях

  • Чи потрібно вести персональний військовий облік щодо працівників, які працюють за сумісництвом?
  • Чи можна забронювати працівника-сумісника?
  • Чи включати сумісника, який заброньований за основним місцем роботи, у чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані, при складанні звіту за формою, наведеною в додатку 6 до Порядку № 76?

 

Уточнення персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів: у запитаннях і відповідях

  • Працівник перебуває на військовому обліку в одному місті, а проживає — в іншому. Чи обов’язково оновлювати дані саме за місцем перебування на військовому обліку?
  • Особу виключено з військового обліку за станом здоров’я. Чи потрібно їй оновлювати дані в ТЦК та СП після 18 травня?
  • На підприємстві є заброньовані працівники. Чи потрібно їм оновлювати персональні дані?
  • На підприємстві працює призовник. Чи повинен він оновлювати персональні дані?
  • Деякі працівники підприємства мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Чи повинні вони уточнювати свої облікові дані?
  • Працівник оновив облікові дані, наприклад, у квітні та має актуальний ВІН, висновок ВЛК та персональні дані. Чи потрібно ці дані оновлювати після 18 травня 2024 року?

 

Жіноче обличчя війни: «мобілізаційний» закон для жінок

  • Яких жінок можуть призивати на військову службу?
  • Які жінки повинні стати на військовий облік обов’язково, а які добровільно?
  • Які дії роботодавця щодо військового обліку жінок?

 

А також:

Кадрокалендар: Головні дати червня

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 06, 2024

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...