...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс квітневого номера 2024 року


Зустрічайте свіжий випуск журналу «КАДРОВИК.UA» № 4, 2024. У квітневому номері експерти проєкту порушують питання виплати заборгованості із заробітної плати, надання щорічної відпустки, порядку звільнення мобілізованих в разі ліквідації підприємства, професійних назв посад тощо. 

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Виконання рішення суду про виплату заборгованості із заробітної плати

Між сторонами трудового договору можуть виникати спірні ситуації, зокрема й стосовно оплати праці. Якщо сторони не змогли вирішити конфлікт, то працівник може звернутися за допомогою до третьої сторони, у т. ч. до суду. Адже кожна особа має право на судовий захист та поновлення порушених прав і свобод. Звертаючись до суду, особа розраховує на реалізацію права на справедливий судовий процес. Усі учасники судового процесу рівні перед законом і судом. Рішення суду є обов’язковими до виконання.

 

Надання щорічної додаткової відпустки директору закладу освіти: чим керуватися?

Право на відпустки, умови, тривалість і порядок надання їх працівникам, а також відносини, пов’язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, Законом України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

 

Ліквідація підприємства: звільнення мобілізованих працівників та жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною

Звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства посідає особливе місце серед підстав звільнення з ініціативи роботодавця. Під час ліквідації роботодавці можуть стикнутися з певними особливостями звільнення працівників. Важливим є дотримання процедури звільнення та встановлених гарантій для працівників.

 

Вплив змін у розрахунку компенсації за невикористані дні відпустки на оформлення наказів про звільнення працівників

Нагадуємо, що 12 вересня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 року, якою внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Чи можна змінити посаду «Бухгалтер» на «Спеціаліст-бухгалтер»?

Насамперед слід зауважити, що згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професійні назви робіт «Бухгалтер» та «Спеціаліст-бухгалтер» є зовсім різними і, відповідно, на їх основі утворюються різні назви посад у штатному розписі.

 

Працівник, який тимчасово виконує обов’язки бухгалтера, вибув у відрядження: на кого покласти обов’язки бухгалтера?

Насамперед слід зазначити, що, як і в інших подібних випадках, відповідне кадрове рішення стосовно того, хто саме має виконувати обов’язки бухгалтера у разі відсутності у зв’язку з відрядженням працівника, який тимчасово виконує такі обов’язки, має ухвалювати керівник підприємства, установи, організації (далі — підприємство). При цьому зрозуміло, що виконувати такі обов’язки може лише працівник, який має достатньо знань у сфері бухгалтерського обліку та, за потреби, певний досвід роботи. Наприклад, це може бути інший працівник бухгалтерії, офісний службовець (бухгалтерія), обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, економіст, заступник керівника підприємства, сам керівник підприємства тощо.

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Виплата зарплати працівникові, який не має зарплатної картки

У статті розглянуто способи, як вийти із такої ситуації (у який спосіб працівник може отримати заробітну плату).

 

У працівника відтермінувалося звільнення: як бути з розрахунковими?

Порядок звільнення найманих працівників має відповідати вимогам Кодексу законів про працю України. При цьому потрібно враховувати особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану, передбачені Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

 

Додаткова соціальна відпустка «на дітей» у разі повторного працевлаштування: щодо утримання грошової компенсації

Відповідно до статті 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Допомога на поховання дитини, якщо страховий випадок стався під час відпустки для догляду за дитиною: виплачуємо чи ні?

Право на отримання страхових виплат, зокрема допомоги на поховання, а також механізм її призначення та надання визначено Законом України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

Різні прізвища в електронному «лікарняному» та особистому електронному кабінеті застрахованої особи: що робити?

Працівниця змінила прізвище. В особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ вона внесла відповідні зміни. При цьому «лікарняний» оформлено на старе прізвище. Як діяти в такій ситуації?

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Новий термінологічний стандарт з діловодства й архівної справи

  • Чи вважаються терміни, встановлені ДСТУ 2732:2023, обов’язковими для вживання у локальних нормативних документах юридичних осіб?
  • Які юридичні особи можуть застосовувати ДСТУ 2732:2023 у своїй діяльності?
  • Які нові терміни та у зв’язку з чим з’явилися у цьому стандарті?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Анулювання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звільненого працівника

  • Як оформити повідомлення до Мінекономіки про звільнення заброньованого працівника?
  • У який строк потрібно надіслати вилучений у військовозобов’язаного витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного до ТЦК та СП?
  • Чи потрібно ставити відмітку про вилучення зазначеного витягу у відомості видачі бланків спеціального військового обліку?

 

Працівника визнано тимчасово непридатним до військової служби: бронюємо чи ні?

За рішенням ВЛК працівника було визнано тимчасово непридатним до військової служби. Чи вважається він військовозобов’язаним і чи потрібно його бронювати?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 4, 2024

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...