...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс квітневого номера 2024 року


Зустрічайте свіжий випуск журналу «КАДРОВИК.UA» № 4, 2024. У квітневому номері експерти проєкту порушують питання виплати заборгованості із заробітної плати, надання щорічної відпустки, порядку звільнення мобілізованих в разі ліквідації підприємства, професійних назв посад тощо. 

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Виконання рішення суду про виплату заборгованості із заробітної плати

Між сторонами трудового договору можуть виникати спірні ситуації, зокрема й стосовно оплати праці. Якщо сторони не змогли вирішити конфлікт, то працівник може звернутися за допомогою до третьої сторони, у т. ч. до суду. Адже кожна особа має право на судовий захист та поновлення порушених прав і свобод. Звертаючись до суду, особа розраховує на реалізацію права на справедливий судовий процес. Усі учасники судового процесу рівні перед законом і судом. Рішення суду є обов’язковими до виконання.

 

Надання щорічної додаткової відпустки директору закладу освіти: чим керуватися?

Право на відпустки, умови, тривалість і порядок надання їх працівникам, а також відносини, пов’язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, Законом України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

 

Ліквідація підприємства: звільнення мобілізованих працівників та жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною

Звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства посідає особливе місце серед підстав звільнення з ініціативи роботодавця. Під час ліквідації роботодавці можуть стикнутися з певними особливостями звільнення працівників. Важливим є дотримання процедури звільнення та встановлених гарантій для працівників.

 

Вплив змін у розрахунку компенсації за невикористані дні відпустки на оформлення наказів про звільнення працівників

Нагадуємо, що 12 вересня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 року, якою внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Чи можна змінити посаду «Бухгалтер» на «Спеціаліст-бухгалтер»?

Насамперед слід зауважити, що згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професійні назви робіт «Бухгалтер» та «Спеціаліст-бухгалтер» є зовсім різними і, відповідно, на їх основі утворюються різні назви посад у штатному розписі.

 

Працівник, який тимчасово виконує обов’язки бухгалтера, вибув у відрядження: на кого покласти обов’язки бухгалтера?

Насамперед слід зазначити, що, як і в інших подібних випадках, відповідне кадрове рішення стосовно того, хто саме має виконувати обов’язки бухгалтера у разі відсутності у зв’язку з відрядженням працівника, який тимчасово виконує такі обов’язки, має ухвалювати керівник підприємства, установи, організації (далі — підприємство). При цьому зрозуміло, що виконувати такі обов’язки може лише працівник, який має достатньо знань у сфері бухгалтерського обліку та, за потреби, певний досвід роботи. Наприклад, це може бути інший працівник бухгалтерії, офісний службовець (бухгалтерія), обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, економіст, заступник керівника підприємства, сам керівник підприємства тощо.

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Виплата зарплати працівникові, який не має зарплатної картки

У статті розглянуто способи, як вийти із такої ситуації (у який спосіб працівник може отримати заробітну плату).

 

У працівника відтермінувалося звільнення: як бути з розрахунковими?

Порядок звільнення найманих працівників має відповідати вимогам Кодексу законів про працю України. При цьому потрібно враховувати особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану, передбачені Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

 

Додаткова соціальна відпустка «на дітей» у разі повторного працевлаштування: щодо утримання грошової компенсації

Відповідно до статті 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Допомога на поховання дитини, якщо страховий випадок стався під час відпустки для догляду за дитиною: виплачуємо чи ні?

Право на отримання страхових виплат, зокрема допомоги на поховання, а також механізм її призначення та надання визначено Законом України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

Різні прізвища в електронному «лікарняному» та особистому електронному кабінеті застрахованої особи: що робити?

Працівниця змінила прізвище. В особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ вона внесла відповідні зміни. При цьому «лікарняний» оформлено на старе прізвище. Як діяти в такій ситуації?

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Новий термінологічний стандарт з діловодства й архівної справи

  • Чи вважаються терміни, встановлені ДСТУ 2732:2023, обов’язковими для вживання у локальних нормативних документах юридичних осіб?
  • Які юридичні особи можуть застосовувати ДСТУ 2732:2023 у своїй діяльності?
  • Які нові терміни та у зв’язку з чим з’явилися у цьому стандарті?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Анулювання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звільненого працівника

  • Як оформити повідомлення до Мінекономіки про звільнення заброньованого працівника?
  • У який строк потрібно надіслати вилучений у військовозобов’язаного витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного до ТЦК та СП?
  • Чи потрібно ставити відмітку про вилучення зазначеного витягу у відомості видачі бланків спеціального військового обліку?

 

Працівника визнано тимчасово непридатним до військової служби: бронюємо чи ні?

За рішенням ВЛК працівника було визнано тимчасово непридатним до військової служби. Чи вважається він військовозобов’язаним і чи потрібно його бронювати?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 4, 2024

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...