...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс липневого номера 2024 року


В Живому журналі вже доступний для користування свіжий випуск «КАДРОВИК.UA» № 7, 2024

Життя видання таке саме, як і життя людини. Воно створюється-народжується, веде діяльність на своїх сторінках, вчить і «забуває» мови, змінює формат, форму та назву-ім’я. 

Діяльність-життя журналу «КАДРОВИК.UA» почалася в липні 2002 року під назвою «Довідник кадровика» і триває вже 22 роки. За цей період було багато всього: революції, економічні кризи, наразі — війна. Виміряти діяльність тих, хто створює журнал «КАДРОВИК.UA», дуже просто: за 22 роки, з періодичністю випуску раз на місяць, журнал мав вийти 264 рази. І ось зараз ви тримаєте в руках 7-й номер 2024 року, а за наскрізною нумерацією з липня 2002 року — 265-й. А отже, не було пропусків номерів, виходу раз на 2 місяці абощо. За будь-яких умов редакція працює для своїх читачів: журнал виходить — допомога кадровій спільноті надається. МИ зі своїми читачами!

Ми, редакція журналу і всіх проєктів «КАДРОВИК.UA», безмежно вдячні, що і ви — наші читачі, разом з нами, бо інакше не було б ані журналу, ані самої редакції!
Вітаю всіх читачів, авторів, членів редакції з Днем народження проєкту, який нас усіх познайомив і об’єднав!

Вікторія Ліпчанська, шеф-редактор кадрового напряму групи компаній «МЕДІА-ПРО» та журналу «КАДРОВИК.UA», президент Всеукраїнської асоціації кадровиків, головний координатор Академії Трудових Відносин 

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Чи можна заборонити працівнику бути фізичною особою — підприємцем?

Керівник наполягає включити до колективного договору пункт, що працівники підприємства не можуть бути ФОП. Чи правомірна така вимога? Чи не порушує вона статтю 43 Конституції України?

 

Інвентаризація у вихідний день: як залучити працівників до її проведення?

Підприємство працює в режимі 5-денного робочого тижня із 2 вихідними днями (субота та неділя). Керівник хоче провести інвентаризацію підприємства. Відповідно, деяких працівників потрібно викликати на роботу у вихідний день. Чи можна залучати до інвентаризації працівників у вихідний день і як це оформити?

 

Сумісництво чи суміщення: що обрати для медичного директора комунального підприємства?

  • Яка тривалість роботи за сумісництвом?
  • Як документально відобразити режим роботи за сумісництвом?
  • Коли допускається суміщення професій (посад)?
  • У якому розмірі встановлюють доплати за суміщення?

 

Відпустка при народженні дитини

  • Яка тривалість відпустки при народженні дитини?
  • Кому надається відпустка при народженні дитини?
  • Які документи мають подати особи, що мають право на відпустку при народженні дитини, та особливості їх надання?
  • Чи можна поділити відпустку при народженні дитини на частини?
  • Чи надається компенсація відпустки при народженні дитини?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Збереження за працівниками деяких гарантій у період простою

На підприємстві оголошено простій. Один працівник у період простою проходив медичний огляд, другий — відвідував ТЦК та СП, ще один здійснював донацію крові. Чи зберігається за такими працівниками середній заробіток?

 

Чи можна спрямувати кошти освітньої субвенції на доплату за ведення військового обліку?

На працівницю відповідним наказом покладено ведення військового обліку. Чи можна їй установити доплату за ведення військового обліку за рахунок освітньої субвенції?

 

Доплата за військовий облік і мінімальна заробітна плата

В інспектора з кадрів оплата за тарифним розрядом менше мінімальної заробітної плати (4345,00 грн). Установлено доплату за ведення військового обліку у розмірі 50 % від посадового окладу. Така доплата буде понад розмір мінімальної заробітної плати чи входитиме в розмір мінімальної заробітної плати?

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Страховий стаж, обчислений з трудової книжки та з Додатка № 9, не збігаються: як здійснювати розрахунки?

Працівниця надала на оплату листок непрацездатності. Ми звернули увагу на те, що трудовий стаж з трудової книжки більший, ніж у Додатку № 9. Чи це можливо? Як здійснювати підрахунки?

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Виведення та введення посад до штатного розпису: як бути з працівниками?

З 1 липня 2024 року у закладі охорони здоров’я планують унести зміни до штатного розпису: виключити 2 штатіні одиниці молодших медичних сестер з одного відділення і включити 2 штатні одиниці молодших медичних сестер до іншого відділення. Ці штатні одиниці зайняті працівниками, тобто планується «перенести» штатні одиниці в інше відділення разом із працівниками. Чи потрібно попереджати працівників про такі зміни і на які норми КЗпП слід посилатися — частину першу статті 32 чи частину першу статті 492 та пункт 1 статті 40 чи на якісь інші норми? Працівники згодні продовжувати роботу і після змін у штатному розписі подадуть заяви про переведення.

 

«Застарілі» кваліфікаційні вимоги до посади: як правильно розробити посадову інструкцію?

У відповідних випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників застосовуються різні освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні, які були чинні до внесення у 2014 році змін до законодавства про вищу освіту. Як правильно прописати кваліфікаційні вимоги у посадових інструкціях, щоб вони не суперечили КП та ДКХП, а також чинному законодавству про освіту, до таких посад: «Головний економіст»/«Провідний економіст»/«Економіст І категорії»/«Економіст ІІ категорії»/«Економіст»; «Фахівець І категорії»/«Фахівець ІІ категорії»/«Фахівець»; «Провідний оператор електронно-комунікаційних послуг»/«Старший оператор електронно-комунікаційних послуг»/«Оператор електронно-комунікаційних послуг»?

 

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ

Встановлення тарифних розрядів у закладі освіти

У закладі вищої освіти є посада начальника відділу міжнародних звʼязків та трансферу технологій. Який тарифний розряд відповідно до Схеми тарифних розрядів посад у зарплаті встановити — 11-й чи 10-й? Попередньо посада називалася «Начальник відділу міжнародних звʼязків, роботи з іноземними громадянами та особами без громадянства».

 

ДЕРЖСЛУЖБА: КАДРОВІ АСПЕКТИ

Чи підлягають атестації особи, призначені без конкурсного відбору в період дії воєнного стану?

У працівників органів місцевого самоврядування виникає багато запитань щодо атестації. Зокрема, чи підлягають атестації особи, призначені без конкурсного відбору в період дії воєнного стану?

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Відмітка про отримання копії на наказі (розпорядженні) про звільнення

  • Чи потрібно на наказі про звільнення працівника робити відмітку про те, що колишній працівник отримав копію з цього наказу?
  • Які є варіанти фіксації фактів видавання копій наказів звільненим працівникам?
  • Де реєструються усі розпорядчі документи?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Чи потрібно брати на персональний військовий облік працівника — особу з інвалідністю ІІІ групи?

Працівникові встановлено ІІІ групу інвалідності. Чи потрібно його брати на персональний військовий облік?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 7, 2024

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата на електронну версію «КАДРОВИК.UA» на 2025 рік

Матеріали до теми