...
Реєструйся

Зміст №2, 2011


НОВИНИ

Державна служба зайнятості інформує

З прийняттям Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який набрав чинності з 1 січня 2011 року, внесено зміни і доповнення до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Неподання звітності за формою 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» або порушення термінів її подання тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю.

ГАРЯЧИЙ КОМЕНТАР

Володимир МАКСИМЧУК

Про Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування

З 1 січня 2011 року набуває чинності Положення про Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджене постановою правління Пенсійного фонду від 8 жовтня 2010 року № 22-1 і розроблене відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Державний реєстр формується на базі системи персоніфікованого обліку внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і складається з реєстру страхувальників і реєстру застрахованих осіб. Які саме відомості вносяться до цих реєстрів і для чого запроваджено Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування — про це йдеться у пропонованій статті.

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Микола БОЙКО

Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця (пп. 7, 8 ст. 40 КЗпП України) (у запитаннях і відповідях) (Продовження)

У статті автор продовжує розглядати випадки звільнення працівника з ініціативи роботодавця, зокрема звертає увагу на звільнення за пунктами 7 (за появу на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння) та 8 (за вчинення за місцем роботи розкрадання майна власника). Яким чином має бути підтверджена поява на роботі працівника в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння як підстава для звільнення? Яке значення має ступінь сп’яніння для застосування пункту 7 статті 40 КЗпП? Чи є підставою для звільнення за цим пунктом виявлення факту розпивання працівником спиртних напоїв на роботі? Як слід розуміти термін «поява на роботі»? Чи є обов’язковим відсторонення від роботи працівника, що перебуває на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння? За яких умов роботодавець може звільнити працівника у разі вчинення ним розкрадання майна роботодавця? У яких випадках таке розкрадання вважатиметься дрібним? Чи має значення міра покарання за вчинене розкрадання для вирішення питання про звільнення працівника? Чи потрібна попередня згода виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на звільнення працівника за пунктом 8 статті 40 КЗпП? Відповіді на ці та інші запитання знайдете у статті…

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Ольга ХАМАЙДЮК

Особливості сплати єдиного внеску у 2011 році

З 1 січня 2011 року набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI. Цим Законом вводиться новий страховий внесок — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачується лише до Пенсійного фонду України. Зі статті ви дізнаєтеся, хто є платниками єдиного внеску та як здійснюється їх реєстрація та облік, що є базою для нарахування єдиного внеску, які розміри ставок цього внеску встановлено для різних категорій платників, у якому порядку він сплачується та як провадиться звітність платників цього внеску, а також нові правила виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання тощо.

СУДОВА ПРАКТИКА

  • Ухвала Верховного Суду України «Про накладення штрафу з позбавленням права займати посади, пов’язані з адміністративно-господарською та організаційно-розпорядчою діяльністю» від 2 листопада 2010 року
  • Ухвала Верховного Суду України «Про обмеження волі на строк два роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з контролем та наглядом за дотриманням працівниками правил, інструкцій, наказів та вказівок з охорони праці» від 16 листопада 2010 року
  • Ухвала Верховного Суду України «Про визнання незаконним наказу про звільнення за п. 3 ст. 40 КЗпП із займаної посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 8 грудня 2010 року
  • Ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 17 листопада 2010 року

БАНК КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК

  • Охоронець

  • Охоронник

  • Сторож

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Лікар-хірург медичного закладу, крім основного місця роботи, працює в цьому самому закладі лікарем з ультразвукової діагностики за сумісництвом на 0,25 ставки. Його направляють на курси спеціалізації за посадою лікаря з ультразвукової діагностики на роботі за сумісництвом на 90 календарних днів. Як оформити відсутність такого працівника за основною роботою на період проходження ним курсів? Чи зберігається середня заробітна плата в період проходження курсів за кожною із посад? Чи потрібно оформляти працівникові посвідчення про відрядження та виплачувати кошти на відрядження?
  • Працівниця була прийнята на роботу в університет 1 березня 2002 року на посаду спеціаліста із середньою медичною освітою I категорії спортивного центру. 4 травня 2005 року у зв’язку із внесенням змін до штатного розпису її посаду перейменовано на «Фельдшер відділу охорони праці», на якій вона працює і сьогодні. 17 грудня 2010 року вона звернулася з проханням:
  • — зарахувати їй період роботи з 1 березня 2002 року до 4 травня 2005 року до медичного стажу, що дає право на надбавку згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 року № 1418, оскільки вона весь цей час виконувала в університеті обов’язки медичного працівника;
  • — внести доповнення у трудову книжку (з 1 березня 2002 року до 4 травня 2005 року) — «Фельдшер».
  • Відділ кадрів університету відмовився зарахувати стаж роботи з 1 березня 2002 року до 4 травня 2005 року як медичний, оскільки посада, яку працівниця обіймала, відсутня в переліку посад медичних працівників. Внести зміни до трудової книжки він також відмовився, посилаючись на те, що це вимагає внесення змін до штатного розпису за 2002 рік, а штатний розпис університету затверджує Міністерство фінансів України. Як має діяти в такій ситуації відділ кадрів?
  • Працівник працює в технікумі з 19 грудня 2007 року. З 1 липня 2009 року його переведено на строковий трудовий договір на 1 рік. З 11 травня до 3 червня 2010 року (24 календарних дні) він перебував у щорічній відпустці за період роботи з 19 грудня 2009 року до 18 грудня 2010 року. 30 червня 2010 року його було звільнено з роботи за пунктом 2 статті 36 КЗпП. При звільненні з працівника утримано нарахування за 12 календарних днів відпустки, що надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. 23 вересня 2010 року працівника за рішенням суду поновлено на попередній роботі і виплачено компенсацію за дні вимушеного прогулу. У грудні 2010 року він звернувся із заявою про надання 12 календарних днів зазначеної відпустки. Чи має адміністрація технікуму надати таку відпустку і з якого періоду починати відлік робочого року?
  • Просимо дати роз’яснення стосовно таких питань:
  • 1. У листі Міністерства праці та соціальної політики України від 19 травня 2010 року № 144/18/99-10 зазначається: «Для педагогічного працівника робочими днями згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності, вважаються дні згідно з установленим індивідуальним графіком роботи».
  • Чи враховуються вільні від навчальних занять дні при обчисленні страхових виплат педагогічним працівникам?
  • 2. Як здійснюється облік робочого часу і табелювання викладачів вищих навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації?

ОПЛАТА ПРАЦІ

Світлана ЦИМБАЛЮК

Заробітна плата: організаційний механізм формування, структура, характеристика та порядок нарахування окремих виплат. Винагороди за підсумками роботи за рік (Продовження)

Продовжуючи розпочату в попередніх номерах журналу тему, автор розглядає структуру заробітної плати найманих працівників, зокрема, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які належать до фонду оплати праці, а також особливості преміювання працівників за результатами роботи за рік.Оскільки винагороди за підсумками роботи за рік є важливою складовою матеріальної мотивації працівників, у статті приділено увагу питанням про умови запровадження та розміри премій, про положення про преміювання працівників за результатами роботи за рік, в якому викладаються порядок та умови преміювання, про методичний підхід до виплати річних премій, про те, як розрахувати преміальний фонд.

Ніна ПІДЛУЖНА

Індексація грошових доходів населення

Наведено приклад нарахування суми індексації у лютому 2011 року.

ОХОРОНА ПРАЦІ

Ольга ХАМАЙДЮК

Порядок видачі спецодягу працівникам

Працівникам, які працюють на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, роботодавець повинен безкоштовно видавати спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту. Роботодавець не має права зобов’язувати працівника придбавати спецодяг за власний рахунок або виготовляти його самостійно. Якщо за певних обставин працівник придбав спецодяг за власні кошти, роботодавець повинен компенсувати такому працівникові витрати на його придбання. Для цього працівник має подати роботодавцеві заяву на відшкодування вартості спецодягу і документи, що підтверджують такі витрати. А якщо працівник таких документів не має… Детальніше — у статті…

РИНОК ПРАЦІ

Надія ТОВСТЕНКО

Можливості реалізації громадянами свого права на працевлаштування в Україні. Пошук підходящої роботи і надання статусу безробітного (Продовження)

Автор звертає увагу на основні критерії, за якими здійснюється пошук підходящої роботи для різних категорій громадян, та розглядає випадки, у яких робота не може вважатися підходящою, а також умови і порядок надання громадянам статусу безробітного. Крім цього, у статті подано перелік категорій громадян, яким статус безробітного не надається. Матеріал ілюстровано відповідними прикладами.

ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Олександр ПОТЕРЯХІН

Трансакційний аналіз як інструмент зміцнення дисципліни праці

Зміцнення дисципліни у більшості організацій може розглядатися як резерв підвищення продуктивності праці, результативності їх діяльності, конкурентоспроможності. До того ж це резерв, який не потребує капітальних вкладень і дає швидку віддачу. Водночас дивує, що проблема дисципліни досі розглядається переважно з нормативно-правового погляду. Деякі теоретики і практики наївно вважають, що якщо детально регламентувати організаційну поведінку, її функції, алгоритми дій і вказати стягнення, покарання у разі відхилень від регламенту, то цього буде достатньо для створення дисципліни. На жаль, якщо людина не бажає додержувати прописаних норм організаційної поведінки, тобто не має мотивів дисциплінованої поведінки, підвищити дисципліну праці не вдається. Одним із надзвичайно цікавих і прагматичних напрямів у сучасній психології є трансакційний аналіз. Ця теорія має дуже широкий діапазон застосування. Вона виступає потужним інструментом аналізу систем і організацій, підготовки управлінських кадрів. Основні положення трансакційного аналізу можна використовувати, зокрема, у вирішенні питань підвищення, зміцнення дисципліни праці. Одним із центральних положень трансакційного аналізу є знання про его-стани особистості, які є особливими наборами почуттів, переживань і елементів поведінки людини. У статті розглянуто три его-стани людини, знання про які будуть корисними для керівників, аби уникнути помилкових рішень і проблем, зокрема у вирішенні завдання щодо зміцнення дисципліни.

КЛУБ КАДРОВИКА

Уляна ЛИСАК

Справжній кадровик завжди має бути в тонусі!

Перед тим як стати до роботи, працівник обов’язково йде на спеціально організовану екскурсію по підприємству. Це підприємство — ЗАТ «Оболонь» — національна корпорація з випуску пива, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, мінеральної води та солоду пивоварного, яка конкурує з транснаціональними корпораціями на ринку України. Що є секретом успіху компанії? Яким чином, незважаючи на жодні економічні чинники, їй вдається зберігати позиції лідера і невпинно розвиватися? Про це в інтерв’ю розказав директор з кадрових питань компанії «Оболонь» Сергій Блощаневич: «Очоливши кадрову службу, я реорганізував роботу з добору кадрів, навчання і підвищення кваліфікації, завершив комп’ютеризацію відділу кадрів. Метою своєї діяльності вважаю постійне вдосконалення кадрової політики акціонерного товариства, дослідження стану і перспектив розвитку зовнішнього ринку праці і трудових ресурсів підприємства, забезпечення соціально-побутових потреб працівників…». З інтерв’ю дізнаєтеся про роботу кадрового відділу, якими принципами він керується у своїй діяльності, про основні джерела набору персоналу, якою є процедура працевлаштування на підприємстві, як відбувається адаптація нових працівників і вирішується питання розвитку персоналу, про мотивацію персоналу тощо.

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Указ Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 9 грудня 2010 року № 1085/2010

  • Закон України «Про внесення змін до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу» від 30 листопада 2010 року № 2711-VI

  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)» від 17 листопада 2010 року № 1059

  • Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Положення про Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 8 жовтня 2010 року № 22-1

  • Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 № 260» від 14 жовтня 2010 року № 320

  • Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 4 листопада 2010 року № 1055

  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо надання роз’яснень (щодо виплати доплати за виконання обов’язків селищного голови)» від 17 травня 2010 року № 460/13/184-10

  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Про роботу за суміщенням та сумісництвом» від 21 червня 2010 року № 514/13/155-10

  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, якщо народилася друга дитина» від 12 липня 2010 року № 201/13/116-10

НАБУЛИ ЧИННОСТІ