...
Реєструйся

Зміст номера №5 – 2011


Зміст № 05, 2011


ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО 

Анжеліка ДОМБРУГОВА

Особливості окремих видів трудових договорів. Договори із молодими спеціалістами і неповнолітніми (Продовження)

Є певні категорії громадян, укладення договорів з якими має свої особливості. Це, зокрема, молоді спеціалісти і неповнолітні. На який строк надається перше робоче місце молодому спеціалістові? У яких випадках він може розірвати угоду (договір), яка передбачає відпрацювання у замовника певного періоду, не відшкодовуючи вартості навчання? Чи можна на посаду, на яку в поточному році мають прийняти молодого спеціаліста згідно з угодою (договором), прийняти іншого працівника? Чи дозволяється приймати на роботу осіб, яким виповнилося 14 років? Як оплачується праця неповнолітніх? У яких випадках роботодавець може звільнити неповнолітнього працівника? Відповіді на ці та інші запитання знайдете у матеріалі… 

Ольга ХАМАЙДЮК

Відпустки-2011. Види і тривалість (Початок)

Право працівника на щорічну відпустку

Право працівників на щорічні оплачувані відпустки гарантовано Конституцією України, а тривалість і порядок їх надання установлено КЗпП України та Законом України «Про відпустки».

Щорічні відпустки бувають основні й додаткові. Право на щорічну основну відпустку мають усі працівники. Порядок надання щорічних додаткових відпусток регламентується законодавчо. Для того щоб скористатися щорічною додатковою відпусткою, потрібні спеціальні підстави. У публікації приділено увагу стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, і стажу роботи, який дає право на щорічну додаткову відпустку, а також ідеться про тривалість щорічних основних відпусток і тривалість щорічних додаткових відпусток. Окремо автор зупиняється на додатковій відпустці працівникам, які мають дітей. Крім того у таблицях подано тривалість щорічних основних і щорічних додаткових відпусток за категоріями працівників. 

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА 

Світлана НІЧИК

Про утворення і повноваження Державної інспекції України з питань праці

Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 386/2011 затверджено Положення про Державну інспекцію України з питань праці. Цим Положенням передбачено деяке розширення повноважень державних інспекторів праці. Зокрема, надано додаткові функції щодо перевірки додержання вимог законодавства про зайнятість населення, охорону праці, зайнятість та працевлаштування інвалідів, пільги і компенсації працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці.

Перелік аспектів кадрової роботи, які підлягають перевірці державними органами — у статті… 

СУДОВА ПРАКТИКА 

  • Ухвала Верховного Суду України «Про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні» від 19 січня 2011 року
  • Ухвала Верховного Суду України «Про визнання незаконними наказів, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу» від 15 вересня 2010 року 

ДІЛОВОДСТВО 

Віктор РОЖНОВ

Трудові книжки. Оформлення, внесення і зміна записів, облік, зберігання (Продовження)

У разі зміни прізвища, імені, по батькові, дати народження власника трудової книжки, виявлення неточних або неправильних записів, зміни рішення, наприклад щодо підстави звільнення, має бути внесено відповідні виправлення або зміни в трудову книжку працівника. Хто робить такі виправлення, які виправлення виконуються шляхом закреслення неправильного запису, а при яких закреслення не допускаються, як оформити відповідні накази та внести зміни до трудової книжки працівника — про це та інше дізнаєтеся зі статті… 

Олена ЗАГОРЕЦЬКА

Усе про печатки і штампи

До останнього часу порядок виготовлення печаток і штампів визначала Інструкція, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 1999 року № 17. Втім, 21 лютого 2011 року цей наказ втратив чинність. На сьогодні не прийнято жодного аналогічного документа. Натомість підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення принципу провадження господарської діяльності суб’єктами приватного права без застосування печаток», нормами якого підприємцям для провадження господарської діяльності дозволятиметься виготовляти й застосовувати печатки зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом без отримання документів дозвільного характеру. Як же діяти в такій ситуації, читайте в матеріалі… 

ПОДІЯ 

Анастасія ПІЧУГІНА

Підвищення кваліфікації для кадровиків розпочалося!

28 березня компанія Profosvita за підтримки компанії «МЕДІА-ПРО» і журналу «Довідник кадровика», а також Інституту післядипломної освіти НТУУ КПІ розпочала проведення курсів для фахівців кадрової служби «Кадри. Діловодство. Право». У курсах узяли участь фахівці кадрових служб з усіх куточків нашої країни: Києва, Дніпропетровська, Львова, Одеси, Луганська, Криму та ін. Найголовніше для учасників — дістати якісну й потрібну для роботи кадровика інформацію. Це має бути також максимально актуальний матеріал, оскільки законодавство зазнає змін. Саме тому лекторами запрошено провідних фахівців у сфері кадрового діловодства і правових відносин.

Курси тепер працюватимуть постійно. Кожен, хто бажає, може пройти навчання і отримати свідоцтво про підвищення кваліфікації. Програма навчання на сайті https://www.profosvita.com.ua. 

Від конференції до конференції

25 лютого 2011 року відбулася конференція «HR на 100 %», організатором якої виступив Департамент професійного навчання Profosvita видавничого дому «МЕДІА-ПРО». Свій погляд на сучасну HR-сферу представили Олеся Кирильчук, професійний HR, директор IGD Company, Марина Таран, бізнес-тренер, керуючий партнер Golden Staff, Франчесько Д’Апріль, президент Національної асоціації консультантів з управління Італії та ін. Друга половина дня конференції була присвячена майстер-класам. Партнерами конференції виступили: генеральний HR-партнер — компанія Head Hunter, генеральний медіа-партнер — портал HR-Ліга, компанія «МІДОТ», компанія Богуш-тайм, портал «Всеукраїнська асоціація кадровиків», рекрутинговий холдинг Golden Staff, job.ukr.net, «Алла Коняєва і партнери», job.tochka.net, компанія «Епоха Інтернаціональної Освіти», jobs.ua, експерт ринку тренінгів «Компас», креативне агентство «Користь», Lege Artis, «Амплуа Україна», компанія «Колоріс». 

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ 

  • Жінка (50 років), яка має дитину — інваліда з дитинства і перебуває на державній службі (стаж державної служби — 16 років, загальний стаж — 34 роки), подала заяву про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію згідно зі статтею 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Чи має вона право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу»?  
    2. Жінка (54,5 року), яка має дитину — інваліда з дитинства і перебуває на державній службі (стаж державної служби — 16 років, загальний стаж — 30 років), подала заяву про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію відповідно до статті 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення». При цьому пенсія нею оформлена вже близько року і вона продовжує працювати. Чи має право така працівниця на отримання грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу», якщо при оформленні пенсії цієї допомоги вона не отримувала?
  • Працівник за основним місцем роботи працює санітаром ветеринарного дезблоку і отримує надбавку за суміщення роботи оператора пральних машин. За суміщуваною роботою у нього виявлено перевитрати мийних засобів. Чи можна цього працівника притягнути до дисциплінарної відповідальності за несумлінне виконання своїх обов’язків?
  • Чи зберігається місце роботи за посадовою особою органу місцевого самоврядування, звільненою із займаної посади відповідно до пункту 3 статті 36 КЗпП у зв’язку з призовом на строкову військову службу до Збройних Сил України? Як у такому разі прийняти на роботу іншого працівника — на визначений строк чи безстроково?
  • За якими ознаками і на підставі яких нормативно-правових документів кваліфікують стаціонарні та промислові умови праці у галузі видобутку нафти і газу? Наприклад, працівники працюють у полі на свердловині, а потім безпосередньо на підприємстві ремонтують обладнання, яким вони користувалися під час цієї роботи…
  • Засновник (власник) ТОВ — нерезидент. В Україні його інтереси за довіреністю представляє уповноважена особа — громадянин України. Чи має директор цього підприємства, який не є засновником ТОВ, тобто найманий працівник, погоджувати свою відпустку і передавання повноважень (зокрема, щодо підписання договорів, прийняття інших рішень, не пов’язаних з виплатами, які провадяться через банк) іншій особі на період відпустки із засновником товариства? У засновницькому договорі й контракті, укладеному з директором, ці аспекти не обумовлені, заступника відповідно до штатного розпису він теж не має. Що є підставою для видання наказу про відпустку такому працівникові? Чи повинен він писати заяву про надання відпустки і на чиє ім’я?
  • Чи зараховується до стажу для виплати надбавки за вислугу років робота на посадах сестри медичної у військовій частині, сестри медичної, призваної до лав Радянської Армії, сестри медичної госпітального відділу військової частини, постової сестри медичної військової частини, санітарного інструктора, призваної до лав Радянської Армії, патронажної сестри медичної дитячого гарнізонного садочка військової частини, старшої сестри медичної дошкільного закладу?
  • Працівниця пропрацювала 30 років на посаді лаборанта бактеріологічної лабораторії, яка є структурним підрозділом лікарні, і вийшла на пенсію. Згодом вона була прийнята лаборантом бактеріологічної лабораторії санітарно-епідеміологічної станції, де працює і нині. Чи зараховується до стажу роботи, що дає право на виплату надбавки за вислугу років на посаді лаборанта баклабораторії СЕС, період попередньої роботи у лікарні?
  • Відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам виплачується надбавка за вислугу років та допомога на оздоровлення. Чи розповсюджується дія цієї статті на працівників гуртожитку учнів професійно-технічного училища — коменданта і чергового гуртожитку? 

ОПЛАТА ПРАЦІ 

Світлана ЦИМБАЛЮК

Заробітна плата: організаційний механізм формування, структура, характеристика та порядок нарахування окремих виплат. Оплата за невідпрацьований час (Закінчення)

Згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати оплата за невідпрацьований час працівників підприємства, установи, організації містить оплату відпусток та суми грошової компенсації у разі невикористання щорічних відпусток, суми, нараховані особам, які проходять навчання (підготовку) для роботи на щойно введених у дію підприємствах за рахунок коштів, передбачених у загальних кошторисах будівництва, та інші суми. Які саме та як провадиться їх розрахунок — дізнаєтеся зі статті… 

РИНОК ПРАЦІ 

Надія ТОВСТЕНКО

Можливості реалізації громадянами свого права на працевлаштування в Україні. Матеріальне забезпечення на випадок безробіття (Продовження)

Зі статті Ви дізнаєтеся, чи мають право на матеріальне забезпечення фізичні особи — підприємці, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, а також незастраховані особи, котрі шукають роботу вперше, та громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, що працювали за її межами і не були застраховані в системі соціального страхування на випадок безробіття країни, у якій вони перебували; яким категоріям осіб може здійснюватися виплата одноразової допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності, тощо. У нагоді кадровикові стануть деякі зауваження щодо внесення записів до трудових книжок про призначення допомоги по безробіттю і припинення її виплати. 

ДОБІР КАДРІВ 

Ірина МОСТОВА

Вимоги до кандидата: як знайти золоту середину

Кожен роботодавець хоче, аби у нього працювали найкращі працівники. І це цілком природно, адже найкращі працівники ліпше виконують поставлені перед ними завдання. І, керуючись такими добрими намірами, керівники до вимог до майбутнього працівника висувають величезний перелік бажаних характеристик. При цьому вони сподіваються вибрати кандидата лише з достойними особистісними властивостями, розраховуючи на те, що саме він плідно і з задоволенням працюватиме на благо роботодавця. Проте кандидати, що ідеально відповідають вимогам роботодавця, трапляються надзвичайно рідко, якщо трапляються взагалі. Чому? Автор спробував розібратися в цьому... 

КЛУБ КАДРОВИКА 

Уляна ЛИСАК

Трохи комунікабельності, трохи психології, терпіння і дуже багато роботи над собою

Популярні серед споживачів, коньяки ТМ «Таврія» експортуються в Російську Федерацію, Республіку Білорусь та навіть у Францію. Надзвичайний смак і витончений аромат марочних і колекційних коньяків гідно оцінили і споживачі, і професіонали високого класу. За останні сорок років продукція торговельної марки «Таврія» на міжнародних дегустаційних конкурсах здобула 96 золотих, 86 срібних і 37 бронзових медалей, 5 спеціальних нагород «Зірка Продекспо» та 9 Гран-прі. Останнє досягнення — золота медаль колекційного коньяку «Імперіал» на щорічному Міжнародному дегустаційному конкурсі в Сан-Франциско (США) — одному з найавторитетніших і найвпливовіших серед виробників алкогольної продукції. У чому секрет такого успіху? Як налагоджено роботу персоналу в АПФ «Таврія»? Що допомагає компанії залишатись одним із лідерів у галузі? На ці та інші запитання нам люб’язно погодилася відповісти Світлана Вікторівна Стеценко — начальник відділу кадрів ВАТ «Агропромислова фірма «Таврія». Найперше вона зазначила, що успіх компанії, безумовно, пов’язаний з оптимальним використанням людських ресурсів, тобто персоналу. Кому цікаво дізнатися про це докладніше, познайомтеся з матеріалом статті, де йдеться про адаптацію новачків, про те, як розвивається персонал, як оцінюється результативність тієї чи іншої навчальної програми, як відбувається навчання вищого керівництва і атестація персоналу на підприємстві, чи можливий на АПФ «Таврія» кар’єрний розвиток, а також як працівники уміють відпочивати. 

АКТУАЛЬНО Й ОПЕРАТИВНО

Анастасія ПОСТЕРНАК

Простір, що єднає професіоналів кадрової справи

Новини від www.kadrovik.ua

«Кадровик року’2011»

Актуальні теми й новини — щодня

Нове в законодавстві

Спілкування у колі колег. Форум портала ВАК — співтовариство фахівців кадрової справи

«Я хочу жити саме ТАК!» Триває конкурс соціальної реклами, організований журналом «Довідник кадровика», розпочався 1 січня 2011 року. 

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА 

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ 

  • Указ Президента України «Про Положення про Державну інспекцію України з питань праці» від 6 квітня 2011 року № 386/2011
  • Наказ Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах» від 15 грудня 2010 року № 660
  • Роз’яснення Міністерства юстиції України «Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу» від 1 лютого 2011 року
  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо виплати допомоги для оздоровлення державним службовцям» від 19 липня 2010 року № 671/13-84-10 

НАБУЛИ ЧИННОСТІ