...
Реєструйся

Зміст №7, 2011


ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Ольга ХАМАЙДЮК
Відпустки-2011 (Закінчення)
Настало літо, а з ним і пора відпусток. У статті висвітлено коло питань, які стосуються щорічних відпусток: приєднання щорічної відпустки, відкликання з відпустки, особливості надання відпустки при звільненні працівника, грошова компенсація за невикористану відпустку, надання відпусток сумісникам, зокрема, чи можна щорічну відпустку сумісника перенести на інший період, відповідно до статті 11 Закону № 504, розрахунок і виплата відпускних та грошової компенсації за невикористану відпустку (які виплати включаються, а які не включаються при обчисленні середньої заробітної плати).

Олег ТАТАРІНОВ
Оформлення трудових відносин між найманим працівником та фізичною особою — підприємцем
Фізична особа — підприємець провадить підприємницьку діяльність, яка ґрунтується не лише на праці самого громадянина, котрий має статус підприємця, а й на праці інших громадян, які працюють за трудовим договором. Трудові відносини, що виникають між фізичною особою — роботодавцем і найманим працівником, оформляються відповідно до законодавства, тобто письмовим трудовим договором, у якому відображаються конкретні умови праці. Такий договір обов’язково реєструється у службі зайнятості. Фізична особа — підприємець, уклавши трудовий договір, має нараховувати й сплачувати певні відрахування, передбачені чинним законодавством. У статті наводяться покрокові дії фізичної особи — підприємця під час прийняття на роботу за трудовим договором працівника, а також дається зразок трудового договору.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Віктор РОЖНОВ
Прийняття на роботу: поетапні дії
Покрокові рекомендації при прийнятті на роботу: хто має проводити співбесіду, які додаткові умови можуть визначатися у трудовому договорі, у яких випадках дотримання письмової форми трудового договору є обов’язковим, для яких категорій осіб обов’язково має проводитися медичний огляд, а також деякі особливості прийняття на роботу випускників вищих навчальних закладів, іноземців та осіб без громадянства, сумісників, неповнолітніх, тимчасових і сезонних працівників.

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Олександр ПРАВДИВЕЦЬ
Про зміни у веденні військового обліку військовозобов’язаних і призовників (в органах місцевого самоврядування) (Закінчення)
Як відомо, виконавчі комітети сільських, селищних рад здійснюють персонально-первинний облік військовозобов’язаних і призовників. Ви дізнаєтесь про нові вимоги з цього питання відповідно до Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах.

СУДОВА ПРАКТИКА

  • Рішення Європейського суду з прав людини від 28 жовтня 2010 року (Справа «Литвинова проти України»)
  • Ухвала Апеляційного суду Сумської області «Про визнання незаконним наказу та зобов’язання поновити на посаді» від 1 квітня 2011 року

ШКОЛА УДОСКОНАЛЕННЯ КАДРОВИКА

Олена ГУБАР
Присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»
За особливі трудові заслуги працівників представляють у вищі органи для заохочення, нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, нагрудними знаками, присвоєння почесних звань тощо. Одним із почесних звань, котре не залежить від трудової участі, є звання «Мати-героїня», яке присвоюється жінкам, що народили й виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, серед них дітей, усиновлених в установленому законодавством порядку. Існує обов’язкова умова, за якої це звання надається — про це йдеться в пропонованому матеріалі, а також про те, які документи додають до клопотання про порушення клопотання про присвоєння жінці почесного звання «Мати-героїня». Описано процедуру висунення кандидатури до присвоєння почесних звань і порушення клопотання перед органами, яким надано право вносити подання про присвоєння почесних звань, яке вони надсилають на ім’я Президента України.
Автор, виходячи із власного досвіду, прописує покрокові дії кадрової служби щодо висунення кандидатур на присвоєння почесного звання.

ДІЛОВОДСТВО

Олена ЗАГОРЕЦЬКА
Особливості роботи з документами, що містять комерційну таємницю підприємства
Порядок роботи з документами, що містять комерційну таємницю підприємства, повинні розробляти безпосередньо спеціалісти цього підприємства. Рекомендації, надані у статті, допоможуть розібратися зі складом таких документів і кваліфіковано підготувати порядок роботи з ними. Отже: якими критеріями треба керуватися, щоб підготувати перелік документів, що містять комерційну таємницю, які існують методи захисту комерційної таємниці, чим конфіденційне діловодство відрізняється від загального, що є сутністю і завданням конфіденційного діловодства — про все це йдеться в матеріалі статті.

ПОДІЯ

Переможців конкурсу «Я хочу жити саме так!» визначено

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Працівник державної установи пішов у відпустку 17 січня 2011 року на 30 днів. Йому виплатили заробітну плату за період відпустки і допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Коли він вийшов на роботу 16 лютого 2011 року, бухгалтер повідомила, що з нього утримають гроші, виплачені на оздоровлення. Мотивувала тим, що в січні 2011 року фінансування було за тимчасовим кошторисом і ця сума підлягає поверненню, бо основний кошторис затверджено 1 лютого 2011 року, і всім працівникам виплату на оздоровлення в цьому році не платитимуть. Чи правильно вчинила бухгалтер?
  • Чи зараховується до стажу роботи для встановлення щомісячної надбавки за вислугу років служба у Збройних Силах України, якщо до і після її проходження працівник не працював у засобах масової інформації на посадах журналіста, прирівняних до державної служби згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 1999 року № 377? Наприклад: працівника прийнято на посаду головного редактора державної телерадіомовної компанії, до цього журналістом він не працював. Строк служби в армії — 11 років. Чи зараховується цей період до стажу, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років?
  • Керівництво відмовляє атестованій жінці, яка виховує двох дітей віком до 14 років, у наданні соціальної відпустки, посилаючись на Положення про порядок проходження служби особами рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, яким передбачено лише два види соціальної відпустки: у зв’язку з вагітністю і пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Якими нормативно-правовими документами слід керуватися у наданні атестованій жінці соціальної відпустки? Чи правомірна відмова керівництва?
  • Чи можна надати батькові дитини відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, якщо мати дитини — приватний підприємець? Які документи треба надати батькові дитини у відділ кадрів, щоб оформити таку відпустку?
  • Державний інспектор праці, перевіряючи додержання законодавства про оплату праці та роботу інвалідів на підприємстві, вказав на порушення норм статті 63 КЗпП України: нема згоди інвалідів, які працюють у службі охорони підприємства за графіком змінності (одна доба через три доби), на роботу в надурочні години. Чи потрібна така згода? У якій формі — усній чи письмовій — треба отримати згоду інваліда на роботу в надурочні години?
  • Згідно з положенням про оплату праці, ухваленим в інституті — приватному підприємстві, праця працівників оплачується за відсотковим нормативом від кошторисної вартості виконаних робіт і оплачених замовником проектно-розвідувальних робіт. Кошторисна вартість цих робіт визначається згідно з ДБН Д.1.1-7–2000 і всіма доповненнями до нього за період 2002–2008 роки. Доповненнями вводились індекси визначення кошторисної вартості проектно-розвідувальних робіт, які відбивають зростання цін і тарифів на пально-мастильні матеріали, зростання транспортних витрат і зростання рівня середньомісячної заробітної плати для цієї галузі. Оскільки в зазначені індекси закладено зростання заробітної плати, чи має право інститут не індексувати заробітну плату відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку проведення індексації грошових доходів населення»?
  • Як підрахувати стаж роботи працівника за Списком № 1 і визначити вік виходу на пенсію? Працівник з 1 вересня 1973 року до 24 липня 1978 року навчався в ПТУ за спеціальністю «електрослюсар контрольно-вимірювальних приладів і автоматики». З 10 серпня 1978 року працював на гірничо-збагачувальному комбінаті черговим електрослюсарем із ремонту устаткування 3-го розряду. Відтак працював на цьому підприємстві в іншому цеху (за Списком № 2). Чи зараховується навчання в ПТУ до пільгового стажу за Списком № 1? Чи має працівник право вийти на пенсію в 50 років?
  • Як організувати підсумований облік робочого часу для сторожів під час роботи у будні дні з 17.00 до 6.00 наступного дня (12 год. з годинною перервою на обід) і у вихідні та святкові дні цілодобово? На підприємстві встановлено п’ятиденний 40-годинний робочий тиждень.
  • Чотири диспетчери працюють за змінним графіком: добу працюють з 9.00 до 9.00 наступної доби з годинною перервою на обід, потім три доби відпочивають. Як правильно організувати заміну працівника, який тимчасово відсутній на роботі у зв’язку з хворобою, відпусткою тощо: одному з трьох диспетчерів доручити тимчасове виконання обов’язків відсутнього працівника, встановити суміщення професій або тимчасове заступництво або ж прийняти за терміновим трудовим договором нового працівника на час відсутності основного працівника?

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Ірина ЄРЕМЕНКО
Створення і повноваження комісії із соціального страхування
На кожному підприємстві, в установі, організації має бути створено (обрано) комісію (уповноваженого) із соціального страхування. Як здійснюється делегування членів комісії від застрахованих осіб, якщо на підприємстві діє кілька профспілкових організацій? Чи може профспілка, яка відмовилася від участі в представницькому органі, приймати рішення щодо призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам? При якій чисельності працівників створюється комісія із соціального страхування? Які підстави відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності мають ураховуватися комісією приухваленні рішення про призначення такої допомоги? Про чисельність працівників, при якій може створюватися комісія із соціального страхування, хто може обиратися в члени комісії, який порядок її роботи, повноваження комісії, а також зразки відповідних документів. Відповіді на ці та інші запитання — у матеріалі…

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Світлана ЦИМБАЛЮК
Професійний добір: етапи, суб’єкти, методи й технології оцінювання кандидатів
Для успішної діяльності підприємства велике значення має забезпечення його висококваліфікованими працівниками. У наш час висококваліфікований працівник — це особа, яка має відповідний рівень освіти, досвід практичної роботи, компетентна, відповідально і творчо ставиться до своїх професійних обов’язків, постійно підвищує професійний рівень, прагне культурного і духовного розвитку. Таких людей на ринку праці небагато. З огляду на цю обставину керівники підприємств намагаються шукати таких працівників насамперед для ключових (стратегічних) посад. Це завдання вирішується за допомогою професійного добору. Професійний добір є однією з основних функцій управління персоналом, від якісного виконання якої залежить ефективна діяльність підприємства. Процес добору працівників має свою специфіку на кожному підприємстві, одначе це не заважає вирізнити основні його етапи, яких працівники служби персоналу (департаменту управління людськими ресурсами, відділу кадрів тощо) чи окремі посадові особи повинні здебільшого дотримуватися. Далі дізнаєтеся все про етапи, суб’єкти, методи й технології оцінювання кандидатів.

КЛУБ КАДРОВИКА

Олександр ЗОЛОТУХІН
Цікаве право. Домашній Кодекс чистоти
До редакції надійшло дещо кумедне запитання: «Шановна редакціє, поясніть, будь-ласка, ну навіщо нам потрібні усі оті закони, податкові та інші кодекси?! Уже ж їх стільки наприймали! Вони наше життя перетворюють на якусь суцільну бюрократію. Що не крок — то якийсь закон нав’язує тобі, що і як мусиш робити. Життя з веселого робиться нудним і нецікавим». Ну що ж, кожне запитання потребує відповіді. Тим паче таке актуальне, злободенне. Хочете дізнатися, яку відповідь надав автор?
Сподіваємося, що цей матеріал не лише змусить вас усміхнутися, а й спонукає змінити щось у своєму приватному житті на краще.

Відпочинок на благо роботи

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо органів і підрозділів цивільного захисту» від 21 квітня 2011 року № 3280-VI
  • Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Змін до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних» від 22 квітня 2011 року № 150
  • Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку організації та проведення перевірок платників податків та внесення змін до наказу ДПА України від 27.05.2008 № 355» від 14 квітня 2011 року № 213
  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Роз’яснення щодо застосування статті 19 Закону України «Про відпустки» (додаткові відпустки працівникам, які мають дітей)» від 14 квітня 2008 року № 235/0/15-08/13
  • Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва «Про надання роз’яснення» від 24 лютого 2011 року № 1875

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

ШПАРГАЛКА НА КОЖЕН ДЕНЬ

  • Які періоди зараховуються до страхового стажу для оплати листків непрацездатності до 28 лютого 2001 року, з 28 лютого 2001 року до 31 грудня 2010 року і після 1 січня 2011 року
  • Розмір мінімальної заробітної плати на 2011 рік