...
Реєструйся

Звільнення з ініціативи роботодавця одразу, але за зарплату за 4 місяці — міністр про законопроект № 2708


Цього разу в полі зору урядовця — специфіка звільнення працівників.

Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, на своїй фейсбук-сторінці продовжує розглядати спірні та неоднозначні питання, які виникають стосовно урядового законопроекту «Про працю» (№ 2708). Цей проект, нагадаємо, покликаний замінити Кодекс законів про працю України.

Так, Т. Милованов зауважив: «Сьогодні трудовий кодекс (Кодекс законів про працю. — Прим. ред.) дозволяє працівнику розірвати трудовий договір через письмове попередження за 2 тижні. Так само можна і за новим законом. Але тепер можна попереджати не тільки письмово, але і електронними засобами зв’язку. Тільки потрібно зазначити, якими саме, в трудовому договорі (конкретну емейл-адресу, на яку потрібно надіслати повідомлення, контакт в ватсапі, тощо)». Окрім того, у законопроекті передбачено можливість визначення у трудовому договорі підстав для звільнення без дотримання двотижневого строку.

Міністр зауважує: «Сьогодні робітник може будь-коли розірвати трудовий договір, якщо його умови не виконуються. Так само можна і в новому законопроекті. Але тепер робітник має письмово надати причини, а роботодавець заплатити компенсацію в 50 денних зарплат. Звичайно, якщо сторони не дійдуть згоди щодо порушення, то спір вирішить суд… Нарешті в новому законопроекті дозволяється за угодою сторін обмежити право 2-тиждневого звільнення для керівного складу підприємства».

Щодо права роботодавця розірвати трудовий договір урядовець інформує: «За новим законопроектом роботодавець має заплатити робітнику за таке звільнення компенсацію… Як буде по новому законопроекту. Тепер роботодавець, який має попередити про звільнення за два місяці, може просто заплатити подвійну зарплату за цей період і звільнити в той же день. Тобто, фактично відбувається те саме, але компенсація тепер гарантована має бути за 4 місяці, а не за 1–2… Період попередження в новому законопроекті залежить від строку роботи. А компенсація може досягати і піврічної зарплати».