...
Реєструйся

Актуальне запитання щодо трудової книжки переселенця із зони проведення АТО


Чи має право переселенець із зони проведення АТО працевлаштуватися на нову роботу без запису про звільнення з попереднього місця роботи в трудовій книжці або ж без трудової книжки взагалі?

Згідно зі статтею 48 КЗпП трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Записи про звільнення в трудову книжку вносить і підписує лише роботодавець за основним місцем працевлаштування, після видання наказу, в день звільнення працівника.

Проте слід зазначити, що нема нормативно-правового акта, який би зобов’язував нового роботодавця контролювати правильність унесення записів у трудову книжку нового працівника попередніми роботодавцями.

Відсутність запису про звільнення за останнім місцем роботи означає, що працівник і далі перебуває в трудових відносинах з попереднім роботодавцем і не має можливості укласти новий трудовий договір. Законодавчо цю проблему можливо вирішити, виготовивши дублікат трудової книжки такому працівникові.

Відповідно до пункту 5.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 дублікат трудової книжки можна видати за новим місцем роботи у зв’язку з неможливістю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації або проведення антитерористичної операції на території, де розташовується місце роботи нового працівника.

Відповідає — Юлія ПАНАСЮК, заступник головного редактора журналу «Довідник кадровика», експерт гарячої лінії

Докладніше — у вкладенні «Кадри. Запитання гарячої лінії» до журналу «Довідник кадровика» № 8, 2016