...
Реєструйся

Чи повинно підприємство забезпечити проведення атестації робочого місця працівника, професія якого передбачена в пільгових переліках, якщо такий працює на 0.25 відсотка від посадового окладу?


Роз’яснює головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Андрій Тхор.

Пропоную розібрати це питання по частинах.

Насамперед, атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Підприємство повинно забезпечити проведення атестації, так як основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав працівників на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги і компенсації за роботу в несприятливих умовах. Ініціатором проведення атестації повинен бути саме керівник, так як відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Незалежно від посадового окладу пільги та компенсації встановлюються пропорційно фактично відпрацьованому часу в несприятливих умовах праці, тобто за фактичний час зайнятості працівника на робочому місці зі шкідливими умовами праці за результатами атестації робочого місця за умовами праці.

Джерело: www.rv.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації