...
Реєструйся

Як обчислити розмір компенсації за невикористану щорічну відпустку завідувачу кафедри?


Завідувач кафедри працює в університеті з 2008 року. Нині перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З 1 жовтня 2015 року до 30 червня 2016 року він працював на умовах неповного робочого дня. Як визначити розмір компенсації за невикористану відпустку при звільненні?

Статтею 6 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) встановлено, що керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам та її тривалість, залежно від типу навчального закладу та найменування посади, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 346 (далі — Порядок № 346).

Тривалість щорічної основної відпустки завідувача кафедри становить 56 календарних днів.

Згідно зі статтею 6 Закону № 504 щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 9 Закону № 504 час частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 цього Закону), не зараховується.

Що ж стосується виплати компенсації за невикористані дні щорічних відпусток при звільненні, то для педагогічних, науково-педагогічних і деяких інших працівників освіти є певні особливості.

Так, частиною другою статті 24 Закону № 504 передбачено, що в разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за невикористані ними дні щорічних відпусток із розрахунку повної їх тривалості.

Автор — Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників науки і освіти України

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 9, 2016