...
Реєструйся

Актуальні вакансії на ринку праці


Найбільший попит на ринку праці України, як і до війни, зберігається на кваліфікованих представників робітничих професій та працівників сфери торгівлі. Поступово зростає й рівень оплати праці за відповідними вакансіями, що пропонуються роботодавцями.

Топ-10 професій за кількістю наявних пропозицій роботи на Єдиному порталі вакансій, який було створено спільними зусиллями Державної служби зайнятості та шести провідних українських сайтів з пошуку роботи і щодня налічує понад 220 тисяч пропозицій роботи на сьогодні виглядає так:

  • продавець-консультант — 9379 вакансій;
  • менеджер з продажу — 7416;
  • кухар — 6057;
  • бухгалтер — 5962;
  • вантажник — 4346;
  • лікар — 3385;
  • швачка — 2812;
  • бариста — 2382;
  • водій автотранспортних засобів — 2336;
  • машиніст — 2030.

Вимоги до оголошення про вакансію та законні підстави для відмови у прийнятті на роботу: актуальні запитання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Максимальний розмір заробітної плати в зазначених вакансіях на порталах пошуку/пропозиції роботи: продавець-консультант — 50 тис. грн; менеджер з продажу — 275 тис. грн; кухар — 55 тис. грн; бухгалтер — 80 тис. грн; вантажник — 40 тис. грн; лікар — 120 тис. грн; швачка — 50 тис. грн; бариста — 50 тис. грн; водій автотранспортних засобів — 60 тис. грн; машиніст — 66 тис. грн.

Високий рівень оплати праці роботодавці пропонують кваліфікованим працівникам з досвідом роботи за виконання складних завдань або за роботу в особливих умовах.

Також часто роботодавці вимагають наявності у претендентів високого рівня освіти, знання іноземних мов, уміння працювати у стресових ситуаціях та вирішувати складні виробничі проблеми. Крім цього, оплата праці може бути пов’язана з наявністю певних здібностей та навичок, таких, як гнучкість, комунікабельність та адаптивність тощо.

«Менеджер з розвитку комерційної діяльності»: чи доречна назва посади? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У базі даних Державної служби зайнятості станом на 25 вересня 2023 року налічується 65 тисяч актуальних вакансій. У професійному розрізі, найбільше вакансій подано роботодавцями для працевлаштування:

  • кваліфікованих робітників з інструментом – 21 % всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, маляр);
  • робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 16 % (водій, токар, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, тракторист, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана (кранівник));
  • працівників сфери торгівлі та послуг – 15 % (кухар, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, охоронник, офіціант, молодша медична сестра, бармен, соціальний робітник, перукар);

Інженер-механік сільськогосподарського виробництва: добираємо назву посади — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

  • професіоналів – 14 % (вчитель, вихователь, викладач, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог);
  • фахівців – 11 % (асистент вчителя, бухгалтер, сестра медична, асистент вихователя, майстер виробничого навчання, механік, шеф-кухар, електрик дільниці);
  • некваліфікованих працівників – 11 % (підсобний робітник, прибиральник службових та виробничих приміщень, робітник з комплексного прибирання будинків, вантажник, двірник, укладальник-пакувальник, робітник з благоустрою, прибиральник територій, сторож).

Середній розмір заробітної плати у вакансіях, що подаються до служби зайнятості, становить 11 тис. гривень, зокрема для:

  • керівників, менеджерів – 13 тис. гривень;
  • професіоналів, кваліфікованих робітників з інструментом, робітників з обслуговування, експлуатації та устаткування машин – 12 тис. гривень;
  • працівників сфери торгівлі та послуг – 11 тис. гривень;
  • кваліфікованих робітників з інструментом – 11 тис. гривень.

При цьому в базі даних служби зайнятості є окремі пропозиції роботи з відносно високою заробітною платою, наприклад: фахівець з розроблення комп’ютерних програм – 110 тис. грн, інженер-програміст – 90 тис. грн, ливарник металів та сплавів – 70 тис. грн, слюсар-інструментальник – 60 тис. грн, водій – 60 тис. грн, агроном – 52 тис. грн, директор відділення – 49 тис. грн, лікар – 45 тис. грн, архітектор – 45 тис. грн, аналітик (банківська діяльність) – 42 тис. грн, плавильник металу – 40 тис. гривень.

Торговельний персонал: як уникнути помилок у назвах посад працівників — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Звісно, можна самостійно здійснювати пошук роботи через Єдиний портал вакансій, оформити підписку на вакансії через боти служби зайнятості у Telegram та Viber або доручити цю справу професіоналам і звернутись до найближчого центру зайнятості.

За сприяння служби зайнятості громадяни можуть опанувати нову професію або підвищити свою кваліфікацію шляхом професійного навчання або отримання ваучера. Наразі є популярною «дуальна освіта», коли практична частина курсу навчання здійснюється безпосередньо на робочому місці у майбутнього роботодавця.

 

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Урядовий портал

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...