...
Реєструйся

Актуальні запитання з форуму ВАК


На форумі ВАК часто виникають запитання щодо прийняття та звільнення працівників за строковим трудовим договором. Зокрема, чи можна приймати працівника протягом одного календарного року 4 рази поспіль тимчасово на 3 місяці?

Відповідно до пункту 2 статті 23 КЗпП трудовий договір може бути укладено на визначений строк, встановлений за погодженням сторін. Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. В наказі про прийняття на роботу обов’язково треба вказати строк трудового договору, відсутність такої вказівки може бути підставою для визнання трудового договору укладеним на невизначений строк. Щоб уникнути спорів, працівникові, якого приймають на роботу за строковим трудовим договором, слід запропонувати зазначити в заяві про прийняття на роботу строковий характер трудового договору. «Прошу прийняти мене на посаду менеджера з постачання до відділу постачання з 01 серпня 2016 року по 31 грудня 2016 року, за строковим трудовим договором на підставі пункту 2 статті 23 КЗпП, у зв’язку із сімейними обставинами».

Коли строк трудового договору закінчився, ви звільняєте працівника останнім днем трудового договору, відповідно до пункту 2 статті 36 КЗпП.

За правилами статті 39 КЗпП строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору, а також у випадках, передбачених ч. 1 статтею 38 КЗпП.

Якщо після закінчення строку трудового договору за пунктами 2 і 3 статті 23 КЗпП трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк (ст. 39¹ КЗпП).

Зважаючи на вищевикладене, у вашому випадку доцільно буде припинити трудові відносини за першим трудовим договором та укласти з працівником новий строковий трудовий договір, щоб уникнути непорозумінь відповідно до ст. 39¹ КЗпП.

Відповідає Наталя Козинець, юрист, експерт із кадрових питань журналу «Довідник кадровика»

Читати повну відповідь »