...
Реєструйся

АТО замінили на операцію Об’єднаних сил: пільги та гарантії подовжено


19 червня Верховна Рада прийняла ряд законопроектів, які стосуються зміни статусу АТО на операцію Об’єднаних сил. Їх прийняття має подовжити пільги та гарантії, встановлені на особливий період.

Що спонукало до подання законопроектів?

Законопроекти, прийняті вчора ВРУ, не передбачають введення нових пільги чи гарантій, а тільки здійснюють розширення їх дії на період проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також на період проведення операції Об’єднаних сил. Ті ж пільги та гарантії, які вже було встановлено на час проведення АТО. 

Зверніть увагу! Наведені вище законопроекти набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування. А перед цим вони мають бути ще підписані спікером парламенту та Президентом України.  Тож, як тільки вони будуть опубліковані у кінцевій редакції, ми обов’язково Вас повідомимо про це додатково та проаналізуємо їх вплив на діяльність звичайних суб’єктів господарювання. 

І ще одне: як це останнім часом часто буває, набрання чинності і початок застосування нових законів не завжди збігається. Щодо двох законопроектів (№8349 та 8350) повідомлено,  що їх норми будуть застосовуватися починаючи з 1 травня 2018 року.

Законопроект № 8293 від 19.04.2018 р.

Цим законопроектом передбачається забезпечення соціального захисту громадян, які беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема пропонується внесення змін до Законів «Про гуманітарну допомогу», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про лікарські засоби» та інші відповідні закони, що регулюють соціальні гарантії.

Законопроект №8349 від 15.05.2018 р.

Даним законопроектом пропонується внесення змін до ПКУ, зокрема розділу ХХ «Перехідні положення». Внесені зміни передбачають поширення пільг із сплати військового збору та оподаткування ПДВ імпорту оборонної продукції не тільки на час проведення АТО а й на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема цей законопроект стосується таких пільг:

  • пільги зі сплати військового збору з доходів у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції;
  • пільги з оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України ряду спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, продукції оборонного призначення. 

Законопроект №8350 від 15.05.2018 р.

Законопроект стосується розширення дії пільг із сплати ввізного мита, що діє на час проведення АТО і на період на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Зокрема передбачається внесення змін до п. 4-1 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ.

Таким чином, пільги із сплати мита пропонується поширити і на ряд спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, які використовуватимуться під час реалізації заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Джерело: news.dtkt.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...
Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?
Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ...