...
Реєструйся

Бізнес готовий розщедритися — кому чекати підвищення зарплати восени 2019 року


У країні гостро не вистачає банкірів, водіїв і робочого персоналу

За минулий рік реальна заробітна плата в Україні зросла на 9,5 %. Про це повідомив Держстат, порівнявши дані за липень поточного і минулого років. Експерти розповіли, що до кінця 2019 року тенденція до збільшення зарплат триватиме. За умови, що в нашій країні не відбудеться ніяких потрясінь через початок нового політичного сезону.

Чому заробляємо більше

У компанії hh.ua відзначили «хоча і невисоку, але стабільну динаміку» до збільшення українських зарплат протягом всього першого півріччя 2019 року. Більше ніж на 10 % зросла оплата праці представників таких сфер:

• Топ-менеджмент (+ 24 %).
• Медицина, фармацевтика (+ 18 %).
• Управління персоналом (+ 13 %).
• Наука, освіта (12 %).
• Адміністративний персонал (12 %).
• Туризм, готелі, ресторани (12 %).

Але якщо порівнювати доходи фахівців з червнем 2018 року, то в деяких індустріях зростання зарплат було ще відчутнішим:

• Наука, освіта (+ 53 %).
• Страхування (47 %).
• Медицина, фармацевтика (32 %).
• Робочий персонал (32 %).
• Спортивні клуби, фітнес, салони краси (32 %).
• Адміністративний персонал (32 %).
• Інсталяція і сервіс (29 %).

За спостереженнями HR-експерта порталу rabota.ua Тетяни Пашкиної, в Україні щокварталу середня зарплата підвищувалася на кілька сотень гривень. Причому тон тут задавали претенденти, які з кожним місяцем просили за свою працю у потенційних роботодавців на 600–800 грн більше. Останні, нехай і не дуже охоче, підвищували зарплатні пропозиції на 500–600 грн/міс.

Яких зарплат очікувати надалі

У вересні, з початком активного бізнес-сезону, очікується збільшення як зарплат, так і пропозицій щодо роботи, розповіли в hh.ua. Аналітики компанії назвали низку професійних сфер, яких це торкнеться перш за все:

1. Робочий персонал.
2. Виробництво та АПК.
3. Інсталяція і сервіс.
4. Банки.
5. Автомобільний бізнес.

Перераховані індустрії за динамікою зростання пропонованої оплати праці в 2018 році посідали лідируючі позиції, а за рівнем конкуренції серед потенційних працівників в липні 2019 року — найнижчі. Це свідчить про певний кадровий дефіцит. Згідно з аналізом бази вакансій і резюме, які розміщувалися протягом передостаннього місяця літа, на одне порожнє місце в профсферах «Інсталяція», «Авто», «Банки» припадало менше одного резюме, а в «Робочому персоналі» і «Виробництві» — менше двох.

За словами Тетяни Пашкіної, в подальшому найбільш помітне зростання можна очікувати в тих індустріях, де розгортається найбільш запекла війна за кадри. Причому не тільки серед українських роботодавців, а й з боку польських, чеських, німецьких та інших компаній. Зарубіжні підприємці, так само як і вітчизняні, теж не стоять на місці в питаннях оплати праці, піднімаючи ставки і покращуючи умови.

Змінюють професію та їдуть

Статистика порталу rabota.ua свідчить, що на аграріїв, айтішників і представників виробничих професій є підвищений попит як в нашій країні, так і за кордоном. Тому представники зазначених сфер вільні обирати: працювати на батьківщині чи відправитися на заробітки подалі.

Така тенденція викликає ланцюгову реакцію на всьому іншому ринку праці: якщо залишити без підвищення зарплат лікарів, бібліотекарів, вихователів і продавців, вони теж можуть податися в трудову еміграцію, порахувавши, що це економічно вигідніше, ніж працювати в Україні за копійки.

Закінчилися часи, коли продавець все життя працював у одній і тій же сфері, лише зрідка змінюючи специфіку товару, що продається. Скажімо, переходячи з парфумерії на чоботи. Зараз він може стати і касиром, і офіціантом, навчитися інформаційним технологіям або догляду за тваринами — все, що завгодно, розповіла Тетяна Пашкіна. Через це роботодавці навіть перукарям і кухарям намагаються платити трохи більше, щоб такі фахівці зовсім не йшли з професії.

Кому платять більше

З початком нового ділового сезону Тетяна Пашкіна очікує відчутного підвищення рівня заробітної плати. Наприклад, будуть відкриватися нові торгові точки, і роботодавці можуть зіткнутися з нестачею касирів. І тоді, хочеш чи ні, доведеться перекуповувати кадри на ринку, підвищуючи зарплату, зазначила вона.

У виробничій сфері на підвищення оплати праці можуть розраховувати фахівці початкового рівня. В аграрному секторі — збирачі малини, різноробочі в теплицях або помічники фермерів. Це особливо характерно для зарубіжних вакансій, адже місцеві жителі не дуже охоче погоджуються на таку важку і низькокваліфіковану роботу, поділилася спостереженнями HR-експерт rabota.ua.

Для жителів західних регіонів України можливі й більш привабливі варіанти. Якщо вони, наприклад, володіють польською або угорською мовою, то можуть розраховувати на більш кваліфіковану і високооплачувану роботу за кордоном.

У сфері інформаційних технологій ситуація дещо відрізняється, зазначила Тетяна Пашкіна. На зарубіжних ринках є попит на наших більш досвідчених і кваліфікованих айтішників, оскільки новачків там і своїх вистачає.

У своїх прогнозах HR-експерт порталу rabota.ua зробила поправку на політичну ситуацію в країні. Адже в Україні з’явився новий президент і новий склад парламенту й уряду. Поки невідомо, як «буде мести нова мітла», зазначила Тетяна Пашкіна. Але вона сподівається, що в зв’язку з цими змінами не відбудеться ніяких драматичних потрясінь, які могли б негативно вплинути на економічну ситуацію в державі.