...
Реєструйся

Чого нового очікувати в системі пенсійного забезпечення українців в 2018 році?


При розбудові в Україні другого рівня системи пенсійного забезпечення пропонується взяти за основу комбіновану модель, яка має передбачати наступне:

– створення Накопичувального фонду (НФ) як окремої юрособи зі статусом прибуткової організації;

– загальний операційний нагляд за діяльністю системи здійснюватиме Рада НФ, при цьому ПФУ надаватиме НФ послуги персоніфікованого обліку учасників.

– кошти НФ будуть передаватися в управління авторизованим для другого рівня компаніям з управління активами (КУА). Функція зберігання пенсійних активів буде покладена на авторизовані для другого рівня банки-зберігачі.

Адміністрування Накопичувального фонду буде здійснюватись ПФУ, до функцій якого буде віднесено ведення персоніфікованого обліку та обслуговування учасників системи.

Державне регулювання та нагляд у системі накопичувального пенсійного забезпечення здійснюється Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

До роботи з активами системи накопичувального пенсійного забезпечення будуть допущені недержавні пенсійні фонди, які пройдуть процедуру авторизації.

Учасники системи обирають авторизовану компанію з управління активами НФ або авторизований недержавний пенсійний фонди, в яких вони бажають формувати свої обов’язкові пенсійні накопичення, при цьому такий вибір можна змінювати 1 раз на 6 місяців.

Для запровадження системи накопичувального пенсійного забезпечення на основі запропонованої Концепції є необхідним розробка та прийняття Верховною Радою України ряду законопроектів. Це досить довготривалий процес, тому навряд до кінця року слід очікувати на значні зрушення у цьому питанні.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...