...
Реєструйся

Чи чекати на інспектора, якщо підприємство є у плані перевірок?


З прийняттям нового Порядку державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — Порядок), керівників багатьох суб’єктів господарювання хвилює питання: чи чекати на заплановану перевірку, якщо підприємство було у Плані проведення перевірок суб’єктів господарювання на 2017 рік?

Держпраця не перевірятиме підприємства з питань додержання законодавства про працю за планом, затвердженим на 2017 рік. Підстави для інспектування визначені пунктом 5 Порядку державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 № 295. Порядок № 295 набрав чинності 16.05.2017. Якщо ваше підприємство не підпадає під жоден із критеріїв, визначених пунктом 5 Порядку № 295, інспектор з праці не перевірятиме дотримання законодавства про працю, навіть якщо перевірка була запланована.

Однак, якщо запланований захід контролю стосується інших питань (працевлаштування інвалідів, охорона праці, промислова безпека, гірничий нагляд, гігієна праці тощо), то перевірка відбудеться у визначені строки.

Крім того, слід взяти до уваги, що раніше періодичність планових перевірок залежала від ступеня ризику господарської діяльності підприємства (високий, середній, незначний). Порядок № 295 змінив форму контролю: замість перевірок впроваджено інспекційні відвідування. Тому Держпраці не перевірятиме підприємства в плановому порядку.

Про планові перевірки роботодавці знали заздалегідь. Про інспекційне відвідування інспектор праці не повідомлятиме. Він завітає на підприємство, повідомить роботодавцю мету візиту й одразу візьметься до перевірки. А інформацію про неоформлених працівників збиратиме, зокрема, спілкуючись із працівниками підприємства.

Джерело: www.ks.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації