...
Реєструйся

Чи дає період відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами під час воєнного стану право на щорічну відпустку?


Ні, не дає у зв’язку із змінами, внесеними Законом України  від 22 листопада 2023 року №3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», який набув чинності  24 грудня 2023 року.

 

Тривалість відпустки за сімейними обставинами

Відтепер, згідно з вимогами статті 26 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 30 календарних днів на рік.

Читайте також: Зміни у наданні та використанні відпусток: закон набрав чинності

 

Відпустка під час різноманітних загроз

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, визначеного частиною першою цієї статті. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Час перебування у відпустках, згаданих вище, не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону № 504.

 

Читайте також: Чи зараховується період простою до стажу для надання щорічної додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах?

Джерело: Управління Держпраці

Календар настільний на 2024 рік

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...