...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс січневого номера 2024 року


У Живому журналі доступний  свіжий випуск «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024. До вашої уваги — аналіз робочих ситуацій, моніторинг законодавства, зразки документів тощо.

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

У свіжому випуску «КАДРОВИК.UA»

PRIME-ТЕМА

Повернення до роботи працівника, звільненого з військової служби

Згідно з частиною 3 статті 24 Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон № 2232) закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

 

Як бути, коли працівник, звільнений з військової служби, не бажає або не може стати до роботи: звільнити його за власним бажанням чи з ініціативи роботодавця?

У цій ситуації роботодавець має насамперед дізнатися причину невиходу працівника на роботу відразу після взяття на військовий облік. Для цього доречно запропонувати працівникові надати письмові пояснення щодо його відсутності на роботі у відповідний період.

 

Як обчислити кількість днів невикористаної щорічної відпустки для розрахунку грошової компенсації при звільненні?

Періоди, які зараховуються до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, визначено у частині першій статті 82 Кодексу законів про працю України та частині першій статті 9 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки».

 

Утримання аліментів при звільненні працівника, звільненого з військової служби

Згідно з Переліком видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1993 року № 146 (далі — Перелік № 146), утримання аліментів провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди працівника як за основним місцем його роботи, так і за сумісництвом.

 

Як розрахувати середній заробіток працівникові, звільненому з військової служби?

Збереження середнього заробітку можливе лише за період, наданий працівникові, звільненому з військової служби, для виконання ним обов’язку щодо прибуття до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу Служби безпеки України, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України, для взяття його на військовий облік.

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років під час випробування

Поняття посадової особи місцевого самоврядування визначено статтею 2 Закону України від 7 червня 2001 року № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493). У статті 14 Закону № 2493, де встановлено належність посад в органах місцевого самоврядування до певних категорій, посади діловода не зазначено. Цю посаду віднесено до посад службовців апарату (секретаріату) органів місцевого самоврядування (додаток 55 до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів»).

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Рівні освіти в Україні

Різні рівні освіти часто згадуються у документах, з якими доводиться працювати кадровикам, зокрема у посадових та робочих інструкціях, кваліфікаційних характеристиках, професійних стандартах. Розглянемо, які рівні освіти є в Україні та чим вони характеризуються і відрізняються від інших категорій (понять) освітянської сфери, зокрема таких як «форми здобуття освіти», «види освіти» та ін.

 

Посадові інструкції в ОМС: як правильно вносити до них зміни?

Під час роботи з посадовими інструкціями в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС) варто керуватися Методичними рекомендаціями щодо роботи з посадовими інструкціями посадових осіб місцевого самоврядування, затвердженими наказом Національного агентства України з питань державної служби від 18 липня 2022 року № 58-22.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Працівник перебуває на «лікарняному» за основним місцем роботи: чи може він працювати за сумісництвом дистанційно?

Порядок призначення, обчислення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та/або допомоги по вагітності або пологах визначено Законом України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105).

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 01, 2024

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...