...
Реєструйся

Чи має право працівниця, яка під час дії воєнного стану не виходить на роботу з нез’ясованих причин, на допомогу по вагітності та пологах: роз’яснення ПФУ


Пенсійний фонд України листом від 30 березня 2023 року № 12195-15368/У-03/8-2800/23 «Про надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах працівникам, які під час дії воєнного стану не виходять на роботу з нез’ясованих причин» надає роз’яснення щодо того, чи має право працівниця, яка під час дії воєнного стану не виходить на роботу з нез’ясованих причин на допомогу по вагітності та пологах.

Так, частиною першою та третьою статті 18 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105) визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Порядок надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Частиною першою статті 23 Закону № 1105 передбачено, що підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

Статтею 17 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» визначено, що на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно з статтею 19 Закону № 1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу.

Строки опрацювання та оплати електронного листка непрацездатності — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Тому з урахуванням зазначеного на підставі листка непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» працівниці, яка під час дії воєнного стану не виходить на роботу з нез’ясованих причин повинна бути надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами та допомога по вагітності та пологах.

Раніше писали:

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...