...
Реєструйся

Як зміняться виплати в 2024 році: інтервʼю з міністром соціальної політики


Зарплати, пенсії, субсидії. Як зміняться виплати в 2024 році? Чи будуть гроші в держскарбниці на індексацію та підвищення? І головне — чи платитимуть своєчасно, якщо допомога наших міжнародних партнерів затримуватиметься? Про все це розповідає міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Кореспондентка:

— Пані міністр, на початку хочу, щоб ви прокоментували кілька економічних показників. За інформацією Міністерства фінансів, Україна торік мала рекордний дефіцит державного бюджету і він перевищив 1 трильйон гривень. У новий рік ми також входимо з дефіцитом — за прогнозами, він становитиме понад півтора трильйона гривень. Покривати нестачу у бюджеті держава планує за рахунок допомоги міжнародних партнерів. Але. Чи є в нас план Б на випадок, якщо з якихось причин допомога буде недостатньою? Чи знайдемо ми тоді гроші на основні соціальні виплати?

Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України:

— Хотіла би говорити про те, що ми бачимо підтримку наших міжнародних партнерів. Я буквально тиждень тому повернулася із засідання міністрів соціальної політики всіх країн Ради Європи, де ми в тому числі обговорювали це питання — і розумію, що навіть якщо не буде ухвалено рішення на рівні Європейського Союзу про передачу нам певних траншів, то все одно окремі країни в рамках своїх зобов’язань виділять ресурс, щоб ми мали можливість закривати всі наші соціальні видатки і забезпечувати людей адресно, тих, хто найбільше цього потребує.

Якщо б ми бачили, що кількість отримувачів допомоги настільки радикально збільшується, що ми в будь-якому випадку не закриваємо найбільш базові — то, звісно, ми будемо переглядати нашу систему видатків так, щоб пріоритизувати для тих, для кого це основне джерело виживання, а потім дивитися — для кого це є якісь привілеї, для кого це якась додаткова виплата, наприклад, рішення судів про підвищення пенсій для окремих категорій людей — очевидно ці будуть видатки залишатися на черзі, а для тих видатків які є першочерговими для виживання це будуть пріорітетні видатки.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Тобто не треба хвилюватися що нам не вистачить грошей на пенсії?

— Ні, на пенсії, на соціальні допомоги для виживання ми гроші знайдемо. Це, можливо, ми зупинили санаторно-курортне відновлення людини, тому що є реабілітація, яку ми розвиваємо — це більше відпочинковий формат, ще якісь такі додаткові програми, які не є життєво необхідними для наших громадян.

 

Цьогоріч пріоритетом номер один для держави залишатиметься сектор безпеки й оборони. Як думаєте, в умовах війни, чи буде можливість збільшувати пенсії, зарплати, соціальні виплати?

— Державний бюджет вже ухвалено — наш бюджет є передбачений, в ньому є закладено кошти для індексації пенсій. Наголошую, що насправді можливість проводити таку індексацію залежить якраз від українців — від платників податків і ЄСВ. І тут дуже закликаю кожного з вас розуміти, щоб кошти пенсійного фонду напряму 100% відплачується нашим пенсіонерам транзитом для тих пенсій, які є високими — суддів чи інших категорій — це окремі державні дотації і вони страхових виплат не виплачуються. Тому все, що ми зберемо — все ми і заплануємо. Завдяки нашим військовим ми покриваємо страхові пенсії — я певна, що так буде і надалі, і це дозволить нам стабілізуватися і пройти стабільно цей рік.

Кадровий аудит на вашому підприємстві від КАДРОВИК.UA — підготуйтеся до перевірки органів контролю

Уже з 1 лютого значна частина переселенців можуть припинити отримувати виплати на проживання. Давайте детальніше роз’яснимо, хто саме з переселенців залишиться без підтримки, а для кого виплати зберігаються?

— Зараз ми подали в Кабмін зміни до постанови про виплату внутрішньо переміщеним особам, де суттєво пом’якшено ті критерії, бо зрозуміли, що особливо в тих районах, де вони найбільше проживають — Запоріжжя, Миколаїв — немає навчання очного. Якщо його немає, то один з членів домогосподарства змушений бути задіяний у вихованні дітей — і це критерій, який ми врахували, тому, наприклад, з родини в чотири особи — один буде зобов’язаний працювати, а мама чи батько, за вибором, якщо є діти, зможуть доглядати і декларувати, що здійснює догляд. Точно ми продовжуємо оплату пенсіонерам, бо розуміємо, що для них це основне джерело підтримки і їхнього проживання. Також для людей з інвалідністю ми постаралися врахувати всі можливі опції, щоб залишитись зберегти підтримку внутрішньо переміщеним особам.

 

«Люди, які потребують підтримки, отримують житлово-комунальні субсидії. Процедура максимально спрощена» — це нещодавня заява прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Він навіть закликав українців оформлювати субсидії. Давайте детальніше зупинимося на тому, що змінюється цьогоріч у процедурі отримання компенсації на житлово-комунальні послуги і чи має держава гроші на ці виплати?

— Коштів достатньо. Ми навіть прогнозуємо, що якщо будуть збільшуватися вартість енергоносіїв для домогосподарств, то ми маємо цей профіцит, щоб покрити всім, хто цього потребує вартість житлово-комунальних послуг за рахунок субсидії. Вона дуже серйозно автоматизована. Я би сказала — революційно автоматизована. Зараз ми вимагаємо від людини коротку декларацію з проханням, що їм потрібна така допомога із переліком осіб, що складають домогосподарство. А все інше — скільки ці люди отримують яких доходів, якщо там хтось з членів домогосподарств закордоном, щоб його не враховували.

Всі ці дані перевіряємо. Також ми навіть маємо можливість отримувати відомості про платіжки таких людей, тому що є в пенсійному фонді кабінет для надавачів послуг житлово-комунальних, де вони самі вносять, які тарифи або послуги для яких будинків для яких квартир — і це дозволяє нам суттєво зменшити навантаження на людину, тому що, вона всіх цих довідок не зобов’язана подавати. Тут я звертаюсь особливо до ОСББ, дрібних надавачів послуг, будь ласка, зареєструйте в пенсійному кабінеті допоможіть вашим мешканцям отримати належну їм субсидію, вказавши, які тарифи, які платіжки ви надсилаєте.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Ваш загальний прогноз на рік, що настав. З точки зору фінансів — для кого з українців 2024-й буде складніший, ніж попередній, а хто й надалі залишатиметься під опікою держави?

— Для всіх українців це буде дещо непростий рік, тому що ми втомлюємося, але нам потрібно бути стійкими з точки зору нашої соціальної політики. Ми будемо намагатися витримувати всі наші гарантії, які визначені чинним законодавством для всіх людей, які є в бідності, для тих людей, що є багатодітними, для тих людей, що мають дітей, знаходяться під опікою чи вихованням, з інвалідністю, для пенсіонерам. Тобто за будь-яких обставин, я впевнена, що ми забезпечуємо їм необхідний мінімум, щоб вижити. Я не кажу, що ці допомоги можуть бути радикально збільшені, але ми будемо намагатися робити все, щоб вони були виплачені вчасно, системно. Так, як було до цього часу.

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...