...
Реєструйся

Чи має право роботодавець вимагати обов’язкового проходження тестування на ВІЛ?


Випадки, коли роботодавець відмовляє в укладанні або подовженні трудового договору, направляє на обов’язкове тестування на ВІЛ під час працевлаштування або при переведенні на іншу роботу, запровадженні обов’язкового тестування на ВІЛ під час проходження первинного чи періодичних медичних оглядів тощо, є дискримінацією у сфері праці у зв’язку з ВІЛ.

ВІЛ-інфіковані працівники користуються всіма правами та свободами, передбаченими Конституцією України та законами України, іншими нормативно-правовими актами України, Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП).

Статтею 2-1 КЗпП визначено, що будь-яка дискримінація у сфері праці залежно від стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД заборонена.

Читайте також: Щодо організації та проведення медичних оглядів працівників певних категорій

Стаття 22 КЗпП забороняє необґрунтовану відмову у прийнятті на роботу: не допускається відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом. Будь-яке пряме або непряме обмеження трудових прав при укладенні, зміні та припиненні трудового договору не допускається.

 

Відповідно до вказівок, наведених у Рекомендації МОП щодо ВІЛ та СНІДу 2010 року (№ 200), тестування на ВІЛ має бути добровільним, анонімним і проводитися 1 раз на 6 місяців.

Читайте також: Дискримінація ВІЛ-інфікованих неприпустима

Отже, згідно з чинним в Україні законодавством, роботодавець не має права вимагати від працівника обов’язкового проходження тестування на ВІЛ. А з метою запобігання поширенню ВІЛ-інфекції має вживати заходів щодо заохочення працівників до самостійного проходження тестування на ВІЛ, запроваджувати програму підтримки здоров’я працівників або мати форму окремих положень в колективних договорах/галузевих угодах чи реалізовувати окрему політику недискримінації у зв’язку з ВІЛ-статусом людини. Профілактичні дії на робочому місці допомагають знизити рівень стигматизації та створити сприятливе виробниче середовище.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...