...
Реєструйся

Чи мають територіальні центри комплектації право давати розпорядження про розшук і доправлення ухилянтів від мобілізації?


Про це розповів у своєму Telegram-каналі адвокат Роман Сімутін.

За його словами, це все чергова провокація. Адже такі вимоги можна назвати лише правовою нісенітницею та підміною понять.

Процедура оголошення в розшук

Така процедура передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК). Її здійснюють виключно після того, як було оголошено підозру у скоєнні кримінального правопорушення за ухиляння від призову щодо мобілізації.

Які можуть бути підстави для затримання і доправлення

Після того як було оголошено розшук, слідчий повинен звернутися з клопотанням до суду про затримання і доправлення підозрюваного до поліцейського органу, де було оголошено розшук.

Оголосити розшук і провести затримання можна лише:

  • за рішенням суду;
  • за наявності обґрунтованої підозри;
  • у межах відкритого кримінального провадження.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Також адвокат зазначає, що потрібно бути справжнім фокусником, щоб реалізувати це все в межах адміністративної справи або на підставі Порядку, визначеного Кабінетом міністрів.

Хоча в Порядку зазначено, що територіальний центр комплектації може звернутися до поліції з розшуку, затримання і доправлення громадян, які ухиляються від свого військового обов’язку, це, на думку Сімутіна, підміна понять.

Тому що насправді текст має бути такий: «Територіальний центр комплектації (ТЦК) може звертатися до поліції для встановлення місцезнаходження та супроводження до ТЦК». А не для розшуку, затримання і доправлення.

Правозахисник вважає, що громадяни, коли читають схожі юридичні формулювання, не розуміють термінології і не можуть оцінити, чи затримання правомірне. Тому через незнання своїх прав добровільно виконують незаконні вимоги поліції.

Якщо так сталося — що потрібно робити

Спочатку попросіть поліцейського пояснити поняття і пред’явити ухвалу суду про ваше затримання. Найімовірніше, адекватної відповіді ви не отримаєте. Сімутін резюмував, що потрібно просто продовжувати робити те, що ви і робили. Звичайно, якщо раніше ви не отримували повістку, за якою не проходили військово-лікарську комісію. Тому що це вже кримінальна справа.

Джерело: ТСН


Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку

  • Формат (розмір): 210×297 мм
  • Обсяг: 60 с.

Зручний друкований журнал. Оскільки його заповнюють за результатами перевірки рукописним текстом, графи журналу розташовані таким чином, щоб до них було зручно змістовно заносити результати проведеної перевірки (звіряння), недоліки, висновки та пропозиції, рішення керівника, відмітки про усунення виявлених недоліків.
Замовити

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...