...
Реєструйся

Які гарантії і компенсації має працівник в разі переведення його на роботу в іншу місцевість під час війни?


Гарантії і компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість визначені статтею 120 КЗпП.

У разі переведення, прийняття або направлення працівника на роботу в іншу місцевість, працівник має право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість.

Відповідно до частини другої статті 120 КЗпП, працівнику при переведенні на іншу роботу, коли це пов’язано з переїздом в іншу місцевість, виплачуються:

  • вартість проїзду працівника і членів його сім’ї;
  • витрати по перевезенню майна;
  • добові за час перебування в дорозі;
  • одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім’ї, який переїжджає;
  • заробітна плата за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Окрім того, працівнику, який переїжджає у зв’язку з прийняттям (за попередньою домовленістю) на роботу в іншу місцевість, виплачуються компенсації і надаються гарантії, зазначені вище, крім виплати одноразової допомоги, яка може бути виплачена за погодженням сторін.

Розміри компенсації, порядок їх виплати та надання гарантій особам, а також гарантії і компенсації особам в разі переїзду їх в іншу місцевість у зв’язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу, аспірантури, клінічної ординатури або в порядку організованого набору, встановлюються законодавством.

Водночас, відповідно до статті 3 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»
Формат навчання: дистанційний. Максимально гнучкий графік.

У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов.

Джерело: Марина Солоха, Управління Держпраці


Читайте в Живому журналі КАДРОВИК.UA

Соціальне страхування: новації-2023

  • Якими нормативно-правовими актами слід користуватися під час оплати «лікарняних»?
  • Чи змінився строк опрацювання роботодавцем «лікарняних»?
  • Які установлено строки звернення за призначенням страхових виплат?

З питань доступу: (095) 245-17-55, podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...