...
Реєструйся

Чи може додаткова відпустка, яка надається учасникам бойових дій, бути перенесена на інший період, продовжена або поділена на частини?


До Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся за консультацією громадянин, який працює на підприємстві, з питань отримання відпустки, як учасник бойових дій.

Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області громадянину було надано роз’яснення про те, що учасникам бойових дій, статус яких визначено Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон № 3551-ХІІ), надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік відповідно до вимог статті 16-2 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустку» (далі — Закон № 504).

Аналогічна норма також міститься в статті 72-2 Кодексу законів про працю України. Оскільки спеціальних застережень не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій. Дана відпустка не належить до категорії щорічних. Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни, наведено відповідно у статті 6 та 7 Закону № 3551-ХІІ.

Додаткову відпустку для учасників бойових дій та інвалідів війни не можна перенести на інший період або подовжити у разі хвороби працівника, перенесення на наступний календарний рік, поділити на частини, замінити грошовою компенсацією під час звільнення, в порівнянні з основною щорічною відпусткою.

Додаткова відпустка, передбачена статтею 16-2 Закону № 504, надається незалежно від відпрацьованого в році часу один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни. Право на цю відпустку не обмежується тривалістю інших видів відпусток.

Джерело: https://dp.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...