...
Реєструйся

Чи може працівник звернутися до суду у разі порушення своїх трудових прав у період карантину?


Так, може.

Статтею 233 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) визначено строки звернення до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за вирішенням трудових спорів.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 березня 2020 року № 540-IX КЗпП було доповнено главою XIX «Прикінцеві положення», пунктом 1 якої передбачено, що під час дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 233 КЗпП, продовжуються на строк дії такого карантину.

УВАГА! Усі без винятку передплатники журналу  «КАДРОВИК.UA» мають змогу користуватися безкоштовним телефонним сервісом «Гаряча лінія», де в режимі діалогу з 9:00 до 13:00 консультує експерт з кадрових питань Галина Панасівна Білоткач, яка має досвід практичної кадрової роботи понад 40 років та є незмінним експертом видання більше 10 років.

У кожному випуску журналу КАДРОВИК.UA або в електронній версії «КАДРОВИК.UA» Живому журналі Ви знайдете номер телефону «Гарячої лінії», а також Ваш персональний код для «Гарячої лінії», назвавши який зможете отримати безлімітну можливість консультації з експертом.

Відповіді на найцікавіші питання опубліковані в кожному номері.

У «КАДРОВИК.UA» № 6 шукайте відповіді на такі питання гарячої лінії:

— Чи оплачується листок непрацездатності працівникові у разі перебування його у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину?

— Як табелювати працівників при простої на період карантину?

— Працівник звільнився з роботи за власним бажанням 14 травня 2020 року, а 18 травня звернувся на це саме підприємство з вимогою скасувати наказ про звільнення й поновити його на роботі, оскільки він не зміг працевлаштуватися на інше підприємство. Як діяти в такій ситуації?

— Працівникові було надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні із 17 квітня до 13 травня 2020 року за відпрацьований робочий рік із 22 травня 2019 року до 21 травня 2020 року. Він просить надати йому з 18 травня 2020 року щорічну основну відпустку за наступний робочий рік — із 22 травня 2020 року до 21 травня 2021 року. Чи має працівник право на таку відпустку?

— Чи потрібно включати у штатний розпис посади зовнішніх сумісників?

— Чи враховуються святкові й неробочі дні при наданні додаткової відпустки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорій 1 і 2?

— Чи потрібна згода працівника для запровадження на підприємстві дистанційної роботи на період карантину?

— Чи може працівник звільнитися за власним бажанням під час відпустки без збереження заробітної плати?

— Чи можна сумісникам оголосити простій?

— Як діяти у ситуації, коли працівник відмовляється йти у відпустку без збереження заробітної плати на період карантину?

— Чи можна перемістити працівника на інше робоче місце без його згоди?

— Чи може роботодавець вимагати від працівників проходження періодичних медичних оглядів у період карантину?

— Чи можна звільнити у зв’язку зі скороченням штату працівницю, яка є розлученою жінкою і має 8-річну дитину?

— Чи вважається вона одинокою матір’ю?

— Чи зараховується до строку випробування період простою?

— Чи можна внести до трудової книжки працівника запис про оголошення догани?

— Чи можна надати працівникові щорічну відпустку зі святкового дня?

— Як діяти у ситуації, коли працівник відмовляється йти у щорічну відпустку

в поточному році згідно з графіком відпусток?

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...
Ліквідація підприємства: дії кадровика
Ліквідація підприємства — це фактично припинення його існування. Ліквідація можлива за рішенням власників підприємства чи уповноваженого ним органу або ж ...