...
Реєструйся

Чи може засновник виконувати функції директора без отримання заробітної плати?


Згідно зі статтею 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Якщо засновник виконує обов’язки директора підприємства за трудовим договором (контрактом), укладеним відповідно до статей 21 та 24 КЗпП, то йому обов’язково має нараховуватись заробітна плата. Розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Водночас статтею 65 Господарського кодексу визначено, що управління підприємством здійснюється згідно з його установчими документами на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна та участі в управлінні трудовим колективом.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Таким чином, засновник підприємства має право виконувати функції директора у випадку, коли це передбачено установчими документами.

Якщо засновник не перебуває у трудових відносинах з підприємством, йому може не нараховуватись заробітна плата.

Джерело: https://www.visnuk.com.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...