...
Реєструйся

Чи можливо припинити трудовий договір з підстав, передбачених контрактом, під час тимчасової непрацездатності працівника?


Чи можливе звільнення посадової особи (з якою укладений контракт) на підставі частини 1 статті 38 КЗпП (розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника)?

Однозначну відповідь на це питання дав Верховний Суд у своїй постанові від 3 червня 2020 року у справі №753/20243/16-ц, в якій працівник-керівник товариства у своїй заяві до наглядової ради просив звільнити його, посилаючись на відповідні положення контракту, та змінити формулювання причин його звільнення з пунктом 1 частини першої статті 41 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) (одноразового грубого порушення трудових обов’язків керівником підприємства) на статтю 38 КЗпП.

Аналізуючи положення статті 38 КЗпП України суд зазначив, що «…системний аналіз вищезазначеної норми (ч. 1 ст. 38 КЗпП) дозволяє дійти висновку, що вона застосовується у випадках, якщо трудовий договір укладений на невизначений строк й, відповідно, не поширюється на правовідносини, коли між працівником та роботодавцем укладений трудовий контракт як особлива форма трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, встановлюються угодою сторін (ч. 3 ст. 21 КЗпП)».

Таким чином, Верховний Суд дійшов висновку про неможливість застосування статі 38 КЗпП як підставу звільнення працівника, з яким укладений трудовий контракт, та зазначив, що подаючи заяву про звільнення працівник — керівник товариства просив звільнити його з підстав, передбачених контрактом, тобто на підставі пункту 8 частини 1 статті 36 КЗпП.

 

Чи можливо припинити трудовий договір з підстав, передбачених контрактом, під час тимчасової непрацездатності працівника?

Питання можливості звільнення працівників, з якими укладається контракт, в період їх тимчасової непрацездатності виявилося досить дискусійним в судові практиці. Також і в справі, що аналізувалась, Велика Палата Верховного Суду відступила від попередніх висновків Верховного суду України посилаючись на рішення Конституційного суду України №6-р(ІІ)/2019 від 04.09.2019 у справі №3-425/2018 (6960/18).

Суть спору полягала в тому, що працівник заперечував законність його звільнення в період його тимчасової непрацездатності, посилаючись на положення частини третьої статті 40 КЗпП, згідно з якою не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності.

Проаналізувавши всі доводи сторін, Велика Палата Верховного Суду у своїй постанові від 15.09.2020 у справі № 205/4196/18, зазначила, що 4 вересня 2019 року Конституційний суд України ухвалив рішення № 6-р(ІІ)/2019 у справі № 3-425/2018(6960/18) за конституційною скаргою щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 40 КЗпП. У цьому рішенні Конституційний суд України, зокрема, вказав, що положення частини третьої статті 40 КЗпП є такими, що поширюються на усі трудові правовідносини (абзац п’ятнадцятий пункту 3 мотивувальної частини рішення). Враховуючи це та з метою узгодження практики застосування частини третьої статті 40 КЗпП Велика Палата Верховного Суду відступила від висновків, сформульованих у інших постановах Верховного Суду України та зазначила, що гарантія частини третьої статті 40 КЗпП поширюється на випадки припинення контракту з працівником за п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП. У разі порушення цієї гарантії негативні наслідки слід усувати шляхом зміни дати звільнення позивача, визначивши датою припинення трудових відносин перший день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності (відпустки).

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
Щодо заходів з виконання рішення суду про поновлення працівника на роботі
Згідно зі статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він ...