...
Реєструйся

Чи можна у колдоговорі встановити зарплату менше мінімальної?


ДФС України в листі від 21.02.2017 № 3566/6/99-9-13-02-03-15 дала роз’яснення щодо встановлення колективним договором зарплату менше мінімальної.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, по будь-якій системі оплати праці. Гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати визначено ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (Закон № 108).

Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та місцевому (колективний договір) рівнях згідно із законами (ст. 14 Закону № 108).

Норми колективного договору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, але не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці (тобто не нижче 3200 грн за повністю відпрацьовану норму праці, можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства на термін не більше шести місяців.

Джерело: Ліга Закон

Видання для кадровиків