...
Реєструйся

Чи можна відпустку учаснику бойових дій замінити компенсацією?


Питання 1. Чи можна відпустку  учаснику бойових дій замінити компенсацією?

Відповідь: Законом України вiд 14.05.2015 № 426-VIII «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо пiдвищення рiвня соцiального захисту окремих категорiй ветеранiв вiйни» було доповнено новими нормами КЗпП України i Закон України «Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту», згiдно з якими учасникам бойових дiй та iнвалiдам вiйни надається оплачувана вiдпустка тривалiстю 14 календарних днiв.

Виходячи iз норм Закону України «Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту» (ст. 12) ця вiдпустка є пiльгою, гарантованою державою, та вiдповiдно не належить до виду щорiчних вiдпусток, визначених ст. 4 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон).

Відповідно до ст..24 Закону України «Про відпустки» за бажанням працiвника частина щорiчної вiдпустки замiнюється грошовою компенсацiєю. При цьому тривалiсть наданої працiвниковi щорiчної та додаткових вiдпусток не повинна бути менше нiж 24 календарних днi.

Враховуючи викладене, відпустка учасникам бойових дiй та iнвалiдам війни не може бути замінена компенсацією. Також дана відпустка не може бути надана в рахунок 24 календарних днів для отримання компенсації за інші дні відпустки. 

Питання 2.Чи виплачується надбавка за вислугу років завідувачу ветеринарною аптекою?

Відповідь: .Згiдно з п.2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.07.2007 № 972 “Про затвердження Порядку встановлення надбавок за вислугу рокiв спецiалiстам державних установ ветеринарної медицини” (далi – постанова № 972) надбавки за вислугу рокiв установлюються спецiалiстам державних установ ветеринарної медицини, якi проводять лабораторно-дiагностичнi дослiдження, ветеринарно-санiтарну експертизу на ринках, лiкувально-профiлактичнi роботи, здiйснюють ветеринарно-санiтарний контроль та нагляд на державному кордонi i транспортi, крiм тих, що одержують надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу рокiв) на iнших пiдставах вiдповiдно до законодавства.

Державнi аптеки ветеринарної медицини не здiйснюють жодного з названих видiв дiяльностi, через що завiдуючому державною аптекою ветеринарної медицини не може виплачуватися надбавка за вислугу рокiв вiдповiдно до постанови № 972.  

Питання 3: Хто повинен повідомити ДФС про прийом директора на новостворене підприємство?

Відповідь: Статтею 24 КЗпП України визначено, що працiвник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалiзацiї державної полiтики з адмiнiстрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Тобто до початку роботи працiвника iнформацiя про його зарахування має бути подана до Державної фiскальної служби або її територiальних органiв. 

Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.06.2015 № 413 “Про порядок повiдомлення Державнiй фiскальнiй службi та її територiальним органам про прийняття працiвника на роботу” (далi – Постанова) з урахуванням вищезазначеної статтi КЗпП України передбачено, що повiдомлення про прийняття працiвника на роботу подається власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом (особою) чи фiзичною особою до територiальних органiв Державної фiскальної служби за мiсцем облiку їх, як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування, за формою згiдно з додатком до початку роботи працiвника за укладеним трудовим договором.

Цей порядок стосується також i прийняття (обрання) на роботу керiвникiв юридичних осiб.

Тому, на думку Міністерства соціальної політики України, у випадку прийняття керiвника на новостворене пiдприємство, установу, органiзацiю повiдомлення про прийняття працiвника на роботу до територiальних органiв Державної фiскальної служби має бути пiдписано особою, яка визначена внутрiшнiми документами пiдприємства, установи, органiзацiї або установчими документами (лист Міністерства соціальної політики України від 18.09.2015 N14209/0/14-15/13).

Автор — Г.Масловська, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів

Джерело: kirtu.gov.ua

Видання для кадровиків