...
Реєструйся

Чи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором членські внески до спілки Адвокатів


Адвокатське об’єднання може оплатити членські внески до спілки Адвокатів за своїх членів? Якщо так, чи підлягають вони оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором?
Відповідно до п.163.1 ст.163 розд. ІV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування платника податку (як резидента так і нерезидента) є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих.

Підпунктом 14.1.47 п.14.1 ст.14 ПКУ встановлено, що додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд. IV ПКУ).

Згідно пп.164.2.20 п.164.2 ст.164 ПКУ  до бази оподаткування включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді інших доходів, крім зазначених у ст.165 ПКУ.

Згідно з пп.14.1.180 п.14.1 ст.14 ПКУ податковий агент зобов’язаний, зокрема, нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розд. ІV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі.

Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.5 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Також, згідно з пунктом 16¹ підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України вказаний дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Враховуючи зазначене вище, членські внески, сплачені за своїх працівників, вважаються додатковим благом та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (18 відс.) та військовим збором (1,5 відс.).

Джерело: lv.sfs.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...