...
Реєструйся

Порядок повідомлення Державній фіскальній службі про прийняття працівника на роботу


Новостворена юридична особа обрала керівника, про що складено протокол. Діяльність ще не розпочалась. Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу, якщо керівнику зарплата не призначалась (без нарахування заробітної плати)?
Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 №413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі за текстом – Постанова №413) визначено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Відповідно до Постанови № 413 інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», із змінами та доповненнями.

Для виконання порядку повідомлення Державній фіскальній службі про прийняття працівника на роботу, необхідна наявність наступних обставин:
– існування юридичної особи, на роботу до якої приймається працівник;
– об’єктивна можливість подання повідомлення до початку роботи працівника;
– подання повідомлення за формою, передбаченою Порядком № 413.

Відповідно до ч.4 ст.87 Цивільного Кодексу України юридичнa особa вважaється створенoю з дня її дeржавної реєстрації.

Державна реєстрація юридичної особи здійснюється, зокрема, на підставі: Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи (Наказ Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5); Наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

При здійсненні державної реєстрації юридичної особи, державний реєстратор зобов’язаний внести відомості до Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР) стосовно керівника юридичної особи, що створюється.

Без внесення до ЄДР ідентифікаційних даних про керівника державна реєстрація юридичної особи не відбувається.

Отже, з дня державної реєстрації новостворюваної юридичної особи, в ЄДР наявні відомості про її керівника, що вважаються достовірними.

Таким чином, початком роботи керівника юридичної особи є день внесення державним реєстратором відомостей про нього до ЄДР.

Враховуючи вищевказане, робимо висновок, що при здійсненні державної реєстрації новоствореної юридичної особи територіальні органи Державної фіскальної служби України повідомлені про факт створення юридичної особи та особу її керівника.

Джерело: lv.sfs.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повинен роботодавець вести військовий облік жінок на підприємстві
У сьогоднішніх реаліях, що зумовлені тривалою боротьбою України проти збройної агресії рф, питання ведення військового обліку жінок на підприємствах набуло ...
Авторизація та підписання електронних документів за допомогою Дія.Підпис
Доступ до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою вебсторінкою користувача, надається після проходження користувачем електронної ідентифікації ...