...
Реєструйся

Чи правомірне скорочення з роботи без пропозиції іншої посади одинокої матері, яка виховує дитину до 14 років та має статус особи 2–ї категорії, що потерпіла внаслідок аварії на ЧАЕС?


Управління Держпраці у Рівненській області в межах наданих повноважень повідомляє наступне. Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII для працівників, віднесених до категорій 1 і 2 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які належать до категорії 3 надає переважне право на залишення на роботі при звільненні працівників за скороченням.

Разом з тим, в інтересах охорони материнства та дитинства не допускається з ініціативи роботодавця звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — у порядку і випадках, передбачених ч.6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (частина третя ст. 184 КЗпП). Ці гарантії поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників).

Пряма заборона на звільнення перелічених категорій працівників протягом встановлених строків означає, що вони взагалі не можуть бути кандидатами на звільнення і мають суб’єктивне право залишитися на роботі (крім випадків повної ліквідації підприємства).

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...