...
Реєструйся

Чи стягуються аліменти на студента під час канікул?


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 346/103/17 висловився щодо стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання.

Постановою від 23 січня змінено рішення нижчих судів, які неправомірно звільнили відповідача від обов’язку сплачувати аліменти під час перебування студента на канікулах.

Колегія суддів виключила з рішень посилання на фразу «без урахування часу канікул», оскільки чинним законодавством таке виключення не передбачено. Той факт, що під час канікул студенти не навчаються, не є підставою для звільнення від передбаченого статтею 199 Сімейного кодексу України обов’язку батьків утримувати повнолітнього сина, який продовжує навчання, оскільки канікулярний час входить в період навчання.

Законодавцем визначено обов’язок батьків утримувати повнолітніх дітей, які продовжують навчатись, тобто на весь період навчання, який охоплює період від вступу до закінчення чи відрахування з навчання. Таким чином, з батька стягнуто аліменти у твердій грошовій сумі щомісячно до закінчення навчання сина, але не більше як до досягнення ним двадцяти трьох років, з урахуванням часу канікул.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...