...
Реєструйся

Чи вважається найманим працівником особа, яка працює не за трудовим договором


ВС визначив випадок, коли особа працює не за трудовим, а за цивільно-правовим договором, але все одно вважається найманим працівником

ККС ВС у постанові від 5 лютого 2020 року у справі № 718/1139/18 визначив випадок, коли особа працює не за трудовим, а за цивільно-правовим договором, але все одно вважається найманим працівником.

Вимоги касаційної скарги

Прокурор вважав необґрунтованими висновки судів про те, що кримінальне провадження щодо прибиральниці, яка вкрала коштовності та звинувачувалася за частиною 1 статті 185, частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу, далі є кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення і може бути закрито у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення. На думку прокурора, потерпіла та власниця будинку перебували не у трудових, а в цивільно-правових відносинах, прибиральниця виконувала роботи не як найманий працівник, а як виконавець послуг. При цьому прокурор вказує на неправильне ототожнення понять «трудового договору» та «договору про надання послуг».

Позиція Верховного Суду

Як убачається з договору про надання послуг, прибиральниця зобов’язувалася на замовлення потерпілої виконувати комплекс послуг з прибирання житлового будинку та прибудинкової території.

При цьому, зміст вказаного договору про надання послуг містить істотні умови, які з огляду на позиції Верховного Суду в постановах від 31 жовтня 2018 року (провадження № 14-370цс18) та від 8 жовтня 2018 року (провадження № 61-36816св18) дозволяють вважати прибиральницю найманим працівником у даних відносинах. Зокрема, у зазначеному договорі визначено конкретний вид робіт та місце їх виконання, періодичність їх здійснення, час початку та закінчення виконання робіт, порядок оплати виконаних робіт. І це дає достатні підстави для застосування положень пункту 3 частини 1 статті 477 Кримінального процесуального кодексу.

Отже, суди першої та апеляційної інстанцій надали правильну правову оцінку встановленим фактичним обставинам кримінального провадження та дійшли обґрунтованого висновку про те, що прибиральниця на момент вчинення нею кримінальних правопорушень, у вчиненні яких її обвинувачено, хоча й виконувала на користь потерпілої роботу на підставі цивільно-правового договору, однак у цих відносинах була найманим працівником.

За таких обставин касаційну скаргу прокурора необхідно залишити без задоволення.

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...