...
Реєструйся

Чи виплачувати грошову компенсацію за щорічну основну відпустку за період відпустки без збереження заробітної плати?


Усі без винятку передплатники журналу КАДРОВИК.UA мають змогу користуватися безкоштовним телефонним сервісом «Гаряча лінія», де в режимі діалогу з 9:00 до 13:00 консультує експерт з кадрових питань Галина Панасівна Білоткач, яка має досвід практичної кадрової роботи понад 40 років та є незмінним експертом видання близько 10 років.

 

У кожному номері «КАДРОВИК.UA» ми публікуємо найкорисніші відповіді на найпопулярніші питання. У № 8 «КАДРОВИК.UA» шукайте відповіді на такі запитання:

— Чи можна встановити випробування особі, яка приймається на роботу на період перебування основної працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і щорічній відпустці?

— Чи має право розлучена жінка на додаткову соціальну відпустку,

якщо батько дитини помер?

— Чи має право працівник, який працює на підприємстві, на отримання грошової компенсації за 24 календарних дні щорічної основної відпустки та невикористану частину такої відпустки?

— Чи можна прийняти на роботу особу без реєстрації місця проживання?

— Чи має право працівник на не використану за минулі роки щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері?

— Чи потрібно повідомляти працівника про скасування надбавки за складність і напруженість у роботі у разі порушення ним трудової дисципліни?

— Чи можна використовувати результати попередньої атестації робочих місць за умовами праці, якщо у зв’язку зі скрутним фінансово-економічним становищем підприємство не може провести її у визначений термін?

— Як здійснюється працевлаштування неповнолітніх?

— Колективним договором підприємства передбачено право працівників на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю 7 календарних днів. Чи має право працівник отримати грошову компенсацію за невикористану щорічну додаткову відпустку?

—  Працівникові встановлено ІІ групу інвалідності. Чи може роботодавець звільнити його з роботи?

— Чи потрібно подавати до Державної податкової служби України повідомлення про прийняття працівника на роботу за внутрішнім сумісництвом?

—  Як оформляється волевиявлення працівника працювати на підприємстві?

—  Які пільги і компенсації передбачені законодавством за роботу в шкідливих та важких умовах праці?

— Чи потрібно проводити атестацію робочих місць, на яких виробнича діяльність призупинена у зв’язку з коронавірусом? Як у такому випадку підтвердити право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах?

 

— Працівника прийняли на роботу 14 квітня, а з 15 квітня, за його бажанням, надали відпустку без збереження заробітної плати на період карантину. 9 липня 2020 року він подав заяву про звільнення. Чи потрібно виплачувати такому працівникові грошову компенсацію за щорічну основну відпустку?

Так, потрібно.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 цього Закону), зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному статтями 25 і 26 цього Закону, за винятком відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, — до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги — до досягнення дитиною 18-річного віку.

Отже, період перебування працівника у відпусті без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином (частина третя ст. 26 Закону № 504) зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, а тому у разі звільнення працівникові має бути виплачена грошова компенсація за невикористану щорічну відпустку (частина перша ст. 24 Закону № 504).

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...