...
Реєструйся

Чи зараховується до пільгового стажу період роботи у 80-90 роках, про який у трудовій книжці записано як «учень гальваніка»?


Чи зараховується до пільгового стажу період роботи у 80-90 роках, про який у трудовій книжці записано як «учень гальваніка»?

Роз’яснює завідувач сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Петро Горошко

Згідно з роз’ясненням Держкомпраці СРСР і ВЦРПС від 02.04.76 р. N 5/8 «Про порядок застосування затверджених постановою Ради Міністрів СРСР Списків виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах» учні індивідуально-бригадного навчання користуються правом на відповідну пенсію лише в тих випадках, якщо Списками були передбачені виробництва (роботи) та цехи без перелічення конкретних професій.

Враховуючи, що з ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», яка врегулювала відносини між власником або уповноваженим ним органом і працівниками щодо реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу із шкідливими умовами праці, а також на підставі змін, внесених наказом Держстандарту України від 15.04.2002 № 230 додатка «В» Класифікатора професій ДК 003-95, затвердженого наказом Держстандарту України від 27.07.95 №257, періоди роботи працівників за похідними професіями, в тому числі утвореними за допомогою похідного слова «учень», можуть зараховуватись до стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. При цьому відповідні умови праці працівників мають обов’язково підтверджуватись результатами атестації робочих місць (у цьому разі – саме робочого місця учня) впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80%), установленого для такого виробництва, робіт, професій та посад.

Джерело: rv.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...