...
Реєструйся

Чи зараховується до страхового стажу місяць, у якому зарплата менша за мінімальну


Якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розмір місячної мінзарплати, сума ЄСВ розраховується, виходячи з розміру мінзарплати та відповідної ставки ЄСВ

При цьому утримання ЄСВ проводяться з фактично нарахованої зарплати. Оскільки різниця між розміром мінімальної зарплати і фактично нарахованої за звітний місяць не може бути розглянута як дохід фізособи, така різниця не є виплатою за виконану роботу.

У разі якщо працівнику нарахована заробітна плата менше мінімальної, такий місяць включається до страхового стажу не повністю, оскільки ЄСВ сплачено в сумі менше мінімального страхового внеску (так як утримання проводилися з фактичної зарплати, а не з мінімальною).

Як роз’яснили податківці в листі від 23.10.2015 р № 22347/6/99-99-17-03-03-15, страховий стаж зараховується застрахованій особі в повному обсязі тільки при нарахуванні страхувальником заробітної плати не менше мінімальної і, відповідно, сплати ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН