...
Реєструйся

Чи зможуть посадові особи складати іспит на володіння державною мовою у найближчому місті


Мінрегіон, Асоціація міст України і Національна комісія зі стандартів державної мови обговорили можливості співпраці зі створення у містах спеціально обладнаних приміщень для складання посадовими особами іспиту на рівень володіння державною мовою.

«На Національну комісію зі стандартів державної мови покладено завдання організувати проведення іспиту на рівень володіння державною мовою для усіх посадових осіб, які зобов’язані володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання службових обов’язків, відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII. Такий іспит прогнозовано складатимуть 250–300 тисяч громадян на рік по всій країні. Комісія завершує розробляти програмне забезпечення, яке дозволить усім претендентам скласти іспит за допомогою комп’ютера, не приїжджаючи до Києва. Для проведення іспиту потрібно підготувати невеликі, спеціально обладнані приміщення по усій країні, щоб охочі могли обрати найзручніше для них і зареєструватися на іспит. Ми звернулися до Мінрегіону, і за його сприяння та підтримки Асоціації міст України розраховуємо на діалог з містами для вирішенні цього важливого питання», — пояснила під час онлайн-зустрічі голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

«Упевнений, міські голови краще знають, де і як в місті можна організувати приміщення для іспиту. Сподіваюсь, голови міст — обласних і районних центрів не залишаться осторонь цієї ініціативи. Ми готові звернутися до них офіційно з відповідним проханням. Комісія надасть усі необхідні технічні параметри цих приміщень і зможе координувати роботу», — сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Ініціатива дійсно важлива. Ми через регіональні відділення Асоціації зв’яжемося з міськими головами і проговоримо можливі варіанти співпраці», — сказав виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Після попередніх консультацій з усіма залученими до процесу сторонами, учасники зустрічі запланували підписати Меморандум, у якому буде передбачено умови подальшої співпраці у реалізації ініціативи зі створення приміщень для складання посадовими особами іспиту на рівень володіння державною мовою.

Джерело: decentralization.gov.ua