...
Реєструйся

Чи зобов’язаний ФОП вести кадрову документацію?


Чи потрібно фізичній особі — підприємцю, в якого є наймані працівники, вести кадрове діловодство та в якому обсязі? Чи обов’язково затверджувати штатний розпис, графік відпусток, правила внутрішнього трудового розпорядку, вести табель обліку робочого часу?

Законодавство про працю прямо не передбачає обов’язку фізичної особи — підприємця (далі — ФОП) вести кадрову документацію при застосуванні найманої праці.

Однак, норми трудового законодавства поширюються на осіб, які працюють за трудовим договором з фізичною особою ч. 1 ст. 3 Кодексу законів про працю України, а отже, й на трудові відносини, що виникають між працівником та ФОП-роботодавцем. Так, щоб дотримати норми статті 29 вищевказаного Кодексу, такий роботодавець повинен мати правила внутрішнього трудового розпорядку, адже зобов’язаний ознайомити з ними працівника до початку роботи за укладеним трудовим договором. Працівники, які мають трудові відносини з даним роботодавцем мають таке саме право на відпустки, як і працівники підприємств, установ, організацій (ст. 2 Закону України «Про відпустки»). А статтею 10 Закону «Про відпустки» встановлено, що черговість надання відпусток визначається графіками відпусток, які затверджує роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Відповідно, роботодавець зобов’язаний вести й облік відпусток, що надаються працівникам.

Щодо інших документів — відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі — Інструкція № 286), дія якої поширюється і на фізичних осіб — підприємців, зазначені основні методологічні положення з визначення показників кількості працівників у формах державних статистичних спостережень.

Пунктом 1.6 розділу I Інструкції установлено, що до первинної облікової документації для визначення кількісного складу працівників належать: наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу, припинення трудового договору; особова картка; наказ (розпорядження) про надання відпустки; табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати; розрахунково-платіжні відомості, розрахункові відомості, платіжні відомості.

Задля практичного втілення настанов Інструкції № 286 підприємець має вести означену первинну облікову документацію з персоналу.

Щодо складання штатного розпису — це є необхідним у роботі з персоналом. На підставі штатного розпису ухвалюють рішення про прийняття, переведення працівників на іншу роботу, встановлення посадового окладу, тарифної ставки (окладу) конкретному працівникові. Наявність штатного розпису є гарантією забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення та оплату праці.

Позицію щодо необхідності ведення ФОП кадрової документації при застосуванні найманої праці висловило й Міністерство соціальної політики (лист від 21.11.2016 № 5907/0/10–16/06), з погляду Міністерства, це запобігатиме порушенням законодавства про працю і випадковим помилкам у роботі з персоналом.

Джерело: hrliga.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...