...
Реєструйся

Чи звільнять підприємців без доходу від сплати ЄСВ?


У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 1142, яким пропонується повернення до сплати ЄСВ залежно від наявності доходу суб’єктів малого і середнього підприємництва (що знаходяться на загальній системі оподаткування, а також осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) без сплати ЄСВ за період не отримання доходу (прибутку). Якщо така особа за цей час не отримувала доходи, вона звільняється від сплати ЄСВ, як це було передбачено законодавством до 01.01.2017.

Саме тому пропонується у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI:

у п. 2 частини першої ст. 7

  • в абзаці першому слова «на місяць» замінити словами «за місяць, у якому отримано дохід (прибуток)»;
  • в абзаці другому:

у першому реченні слово «зобов’язаний» замінити словами «має право самостійно»;

у другому реченні слова «за розмір мінімального страхового внеску» замінити словами та цифрами «розміру 0,5 мінімального страхового внеску з зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно сплаченому єдиному внеску»;

другий абзац частини п’ятої ст. 8 викласти в такій редакції:

«У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску».

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...