...
Реєструйся

Дані статуту юрособи не стосуються третіх осіб і не можуть порушувати їх права


Верховний Суд України розглянув справу № 912/1673/17 і дійшов однозначного висновку про те, що внесення змін до установчих документів стосується тільки відповідної юрособи і не стосується інших осіб, у тому числі не може порушувати їх права.

Суть справи: підприємство подало позов з вимогою визнати установчі документи відповідача недійсними і скасувати його реєстраційні дії. Аргументи були такими: відповідач, вказуючи свою юридичну адресу, використовував адресу нерухомості, власником якої є позивач, але не погодив цього з ним.

Суди нижчих інстанцій, а потім і Верховний Суд, дійшли до висновку, що такі вимоги не можуть бути задоволені, оскільки є безпідставними. Якщо позивач вважає порушеним своє право власності, він може скористатися способами, передбаченими статтею 16 і главою 29 Цивільного кодексу України. Статут за своєю природою — це акт, який визначає правовий статус юрособи, обов’язки учасників, посадових осіб та інших працівників, порядок затвердження і внесення змін до нього. Тому будь-які дані статуту відповідача, а також реєстраційні дії не стосуються позивача і не можуть порушувати його права.

Джерело: ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації