...
Реєструйся

Декларації за 2019 рік: що важливо врахувати держслужбовцям


З 1 січня 2020 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за 2019 рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Під час заповнення декларацій важливо враховувати зміни, пов’язані із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

Так, наказом Національного агентства з питань запобігання корупції «Про затвердження змін до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10 червня 2016 року № 3» від 12 грудня 2019 року № 168/19, яким з 1 січня 2020 року вводиться нова форма декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Національне агентство з питань запобігання корупції акцентує увагу на тому, що суб’єктам декларування необхідно завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Перед початком роботи з Реєстром декларацій потрібно переконатися у наявності усієї необхідної інформації для заповнення декларації.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 № 140-IX внесено низку змін, зокрема до статей 1, 3, 45, 46 та 52 Закону «Про запобігання корупції». Зокрема, розширено коло суб’єктів декларування, а саме: декларацію необхідно подавати особам, які обіймають посади патронатної служби, визначені Законом «Про державну службу» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Також з 1 січня 2020 року обов’язок повідомляти Національне агентство про суттєві зміни у майновому стані стосується лише суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, та суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків відповідно до ст. 50 Закону № 1700.

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...