...
Реєструйся

«Декретна» допомога жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


Кожна працевлаштована жінка має право на отримання від Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) допомоги по вагітності та пологах у разі початку «декретної» відпустки. Розмір такої допомоги становить 100 % середньої заробітної плати за весь період.

Які відмінності призначення допомоги по вагітності та пологах від ФССУ діють для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

  • У загальних випадках тривалість оплачуваної Фондом відпустки по вагітності та пологах становить 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів), а електронний листок непрацездатності створюється з 30 тижня вагітності.
  • Однак у разі вагітності жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тривалість листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами збільшується — для них він триває 180 календарних днів (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів).
  • Такий листок непрацездатності для постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи видається на більш ранніх строках, з 27 тижня вагітності.
  • Розмір допомоги збільшується відповідно — Фонд оплачує допомогу за кожен день перебування у відповідній відпустці. Водночас виплата допомоги в пільгових розмірах компенсується за кошти державного бюджету.
  • У випадку передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, у разі «декретної» відпустки тривалістю 126 днів, додатково до основного видається листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 14 календарних днів. Однак такий листок непрацездатності не видається додаткового до листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 днів.

Реєструйтеся на мінікурс «Допомога по тимчасовій непрацездатності: організація процесу отримання».

Джерело: Фонд соціального страхування України

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...