...
Реєструйся

Демобілізовані працівники повинні вийти на роботу, інакше їх можуть звільнити


До працівників, які без поважних причин своєчасно не приступили до виконання трудових обов’язків, можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення

Працівники, звільнені з військової служби в запас (демобілізовані), котрі не продовжують військову службу у зв’язку з надходженням на військовій службі за контрактом, з урахуванням часу перевезення до місця проживання повинні приступити до роботи. Про це розповіло Мінсоцполітики в листі № 302/06/186-15.

До працівників, які без поважних причин своєчасно не приступили до роботи, можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у разі прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Мінсоцполітики нагадало, що звільнення за прогул без поважних причин – це дисциплінарне стягнення. Застосовуючи такі заходи, слід дотримуватися встановлених законодавством про працю вимоги щодо порядку застосування дисциплінарних стягнень. Зокрема, згідно зі ст. 149 КЗпП, власник або уповноважений ним орган до застосування дисциплінарного стягнення повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень.

У табелі обліку використання робочого часу відсутність на роботі без поважних причин доцільно відзначати умовним позначенням «ПР» – прогул.

Застосування роботодавцем дисциплінарних стягнень до працівників є його правом.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН