...
Реєструйся

Держпраці не може перевіряти бізнес за анонімними зверненнями


Анонімне звернення не може бути підставою для ініціювання інспекційного відвідування органів Держпраці. Про це йдеться у рішенні Полтавського окружного адміністративного суду від 9 червня 2020 року у справі № 440/482/20.

Ситуація, розглянута судом, полягала в тому, що підставою для проведення перевірки Управління Держпраці у Полтавській області стосовно ФОП стало звернення особи.

Питання дотримання ФОП правил оформлення трудових відносин стосовно фізособи, яка вказана у зверненні, не перевірялися та відповідні порушення не встановлені та актом інспекційного відвідування не зафіксовані. Натомість, інспекційне відвідування встановило порушення правил оформлення трудових відносин стосовно іншої особи яка із заявою (зверненням) про порушення правил оформлення трудових відносин стосовно неї не зверталася.

Суд встановив, що при прийнятті рішення про призначення інспекційного відвідування не взято до уваги, що звернення особи є анонімним, і не може бути підставою для проведення перевірки. Це підтверджується наявним в матеріалах справи актом обстеження матеріально — побутових умов проживання сім’ї, згідно якого в домогосподарстві по вказаною адресою у зверненні ніхто не проживає, електропостачання та газопостачання до будинку відключено. Відсутня в місцевій раді інформація про осіб, зареєстрованих за вказаною адресою.