...
Реєструйся

Дні непрацездатності під час щорічної відпуски потрібно додати до відпустки чи перенести на інший термін?


Запитання: Працівниця з 01.07.2019 до 31.07.2019 перебуває у щорічній основній відпустці та додатковій відпустці згідно з колективним договором. 11.07.2019 вона надала листок непрацездатності на 10 календарних днів. Відпустка повинна продовжитися на 10 календарних днів чи ці 10 календарних днів можуть бути перенесені на інший термін до закінчення року?

Відповідь: Відповідно до частини другої статті 11 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР, попри бажання сторін, щорічна відпустка в обов’язковому порядку переноситься на інший період або продовжується, зокрема, у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

У разі коли причини, що зумовили перенесення щорічної відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки буде надана після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін буде перенесена на інший період. При цьому, якщо відпустка переноситься, невикористану її частину мають надати працівникові зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Новий термін відпустки у разі її перенесення встановлюватиметься відповідно до домовленості між працівником і роботодавцем. Перенесення щорічної відпустки здійснюється на підставі заяви працівника, також видається наказ по підприємству.

Варіанти наказів:

Про перенесення відпустки 

ГРИЩУК Наталії Миколаївні, економісту I категорії, перенести у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю в період відпустки невикористану частину (7 календарних днів) щорічної основної відпустки на вересень 2019 року.

Про продовження відпустки 

ГРИЩУК Наталії Миколаївні, економісту I категорії, продовжити основну щорічну відпустку у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю на 7 календарних днів з 25 по 31 липня 2019 року.

Відповідь надали експерти системи «Онлайн-консультант. Кадровик».

Більш детально про перенесення та продовження щорічної відпустки  у шпаргалці від системи «Онлайн-консультант. Кадровик»