...
Реєструйся

До мінімальної зарплати не включатимуть доплати


Чергову спробу подолати «зрівнялівку» в оплаті праці пропонує група народних депутатів. Для цього вже внесли законопроект № 2378, який пропонує визначати розмір найнижчої тарифної ставки (посадового окладу) працівника, що виключить потребу доплат до рівня мінімальної зарплати.

У чому ж полягає суть ініціатив?

1. Розмір мінімальної зарплати пропонують встановлювати не нижче 150 % встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (наразі це 100 % розміру прожиткового мінімуму).

2. У разі перевищення протягом двох місяців поспіль фактичного рівня інфляції над плановим більше ніж на 2 % зобов’язати уряд протягом 15 днів ініціювати внесення змін до Держбюджету України щодо підвищення розміру мінімальної зарплати з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року.

3. Мінімальним розміром ставки (окладу) зарплати уважатимуть встановлений колдоговором мінімальний розмір ставки (окладу) зарплати працівника першого розряду, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). У галузевих (міжгалузевих) угодах мінімальні розміри ставок (окладів) зарплати встановлюватимуть з дотриманням підвищувальних галузевих коефіцієнтів, мінімальні значення яких затверджуватиме КМУ за погодженням із сторонами соціального діалогу.

До мінімального розміру ставки (окладу) заробітної плати не включатимуть доплати, надбавки, заохочувальні, компенсаційні виплати тощо. Мінімальний розмір ставки (окладу) заробітної плати працівника першого розряду відповідної галузі має перевищувати законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати.

Наразі законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці» від 5 листопада 2019 року № 2378 наданий для ознайомлення Раді.
 

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...