...
Реєструйся

Добірка новин для кадровиків: огляд за тиждень


Які нормативні документи, що стануть у пригоді кадровикам, набули чинності протягом тижня. Зареєстровано законопроект щодо внесення змін до законодавчих актів щодо порядку надання відпусток працівникам та виплати грошової компенсації за неї. Оприлюднено проект табеля статистичної звітності на 2017 рік.

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

• З 1 жовтня 2016 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України» від 14 липня 2016 року № 1474- VIII. Відповідно до закону збільшено перелік документів, що дають право громадянину України на виїзд і в’їзд до країни та оголошено про те, що громадяни України, які досягли чотирнадцятирічного віку зобов’язані отримати паспорт громадянина України.

• З 5 жовтня 2016 року Закон України «Про органи осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» від 2 червня 2016 року № 1403-VIII. Законом передбачено, що приватним виконавцем може бути громадянин України, уповноважений державою здійснювати діяльність з примусового виконання рішень у порядку, встановленому законом. У законі зазначені вимоги до приватного виконавця та критерії, за якими визначається, чи може особа бути приватним виконавцем.

• З 5 жовтня 2016 року Закон України «Про виконавче провадження» від 2 червня 2016 року № 1404-VIII. Законом визначено перелік виконавчих документів, відповідно до яких рішення підлягають примусовому виконанню. Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим законом випадках, на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» від 2 червня 2016 року № 1403-VIII.

• З 4 жовтня 2016 року постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реформування системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» від 27 вересня 2016 року № 674. Постанова прийнята на виконання Закону Україну «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889- VIII та Стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки. Згідно з документом особи, які вступили до вишів до набрання чинності цією постановою, продовжують навчання на спеціальностях галузі знань «Державне управління» або спеціальності «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Управління та адміністрування» і працевлаштовуються на умовах, визначених до набуття чинності цією постановою.

ЗАРЕЄСТРОВАНО ЗАКОНОПРОЕКТ

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку надання відпусток» № 5208 зареєстровано 3 жовтня, у якому планується внести зміни та доповнення до статей Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУоАП), Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), а саме:

• ст. 83 КЗпП, ст. 24 Закону № 504, щодо виплати грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки;
• ст. 182¹ КЗпП, ст. 20 Закону № 504, щодо надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
• ст. 216 КЗпП, щодо надання додаткової відпустки у зв’язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі;
• ст. 41 КУоАП, щодо порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці;
• ст. 25, 26 Закону № 504, щодо надання відпусток без збереження заробітної плати.

Державна служба статистики України оприлюднила проект загального табеля форм державних статистичних спостережень на 2017 рік. Він містить перелік форм звітності із зазначенням назви, терміну надання та ким подається.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика» і портал ВАК

Придбати журнал «Довідник кадровика» в інтернет-магазині »

Видання для кадровиків »