...
Реєструйся

Додаткова оплачувана відпустка батькові двох дітей віком до 15 років


СИТУАЦІЯ

До відділу кадрів звернувся працівник підприємства пан Андрій з проханням надати йому щорічну основну відпустку.

Інспектор відділу кадрів повідомила, що керівник згоден надати йому відпустку, але, згідно із законодавством, не може надати саме щорічну основну відпустку, оскільки він щойно прийнятий на роботу.

 

Подробиці. Пан Андрій дуже засмутився і розповів, що його жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за другою дитиною до досягненню нею трирічного віку, необхідно поїхати на декілька днів до іншого міста, і на цей час йому необхідна відпустка, щоб доглядати за маленькими дітьми. Також пан Андрій зазначив, що сам утримує сім’ю і відпустка без збереження заробітної плати поставить його сім’ю в скрутне фінансове становище.

Чи можна надати працівникові — батьку, який має 4 дітей віком до 15 років, одна з яких є особою з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, додаткову соціальну відпустку за 2 підставами? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Питання надання відпустки могло б перетворитись на конфлікт, оскільки жодна зі сторін не бачила з неї виходу.

КОМЕНТАР

Вихід є завжди. Відповідно до статті 19 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Таким чином, зазначена відпустка може бути надана пану Андрію як батькові двох дітей віком до 15 років. 

У чоловіка дві дитини від різних шлюбів: чи має він право на соціальну відпустку на дітей? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...