...
Реєструйся

Особи з інвалідністю внаслідок війни: особливості роботи після повернення з військової служби


СИТУАЦІЯ

Працівник підприємства, військовий, який був увільнений від роботи на період проходження військової служби, отримав інвалідність внаслідок поранення та був звільнений з військової служби. Після звільнення з військової служби повернувся до роботи, але за станом здоров’я  не може виконувати свої попередні обов’язки.
Які гарантії має працівник? Які дії роботодавця?

 

КОМЕНТАР

Необхідно розуміти, що якщо працівнику встановлено інвалідність за рішенням МСЕК, то це не дає права роботодавцю його звільняти, це суперечить вимогам законодавства — частина третя статті 17 Закону України від 21 березня 1991 року № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Встановлення інвалідності – не підстава для звільнення працівника.

Читайте також: Проблематика працевлаштування осіб з інвалідністю

 

Роботодавець враховує рекомендації МСЕК

Оскільки інвалідність установлено працівникові, з яким уже укладено трудовий договір, то МСЕК за місцем роботи працівника надсилає повідомлення щодо групи інвалідності та її причини відповідно до пункту 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317. Але і працівник, який отримав інвалідність, також надає всі необхідні документи роботодавцеві.

Висновки МСЕК про умови і характер праці осіб з інвалідністю є обов’язковими для роботодавців. Таким чином, роботодавець зобов’язаний створювати для працівників умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації згідно з вимогами статті 69 Закону України від 19 листопада 1992 року № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та статті 12 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці».

 

Читайте також: Замість соцвиплат людям з інвалідністю пропонують надавати послугу з облаштування робочого місця

 

Переведення працівника

Відповідно до статті 170 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), якщо працівник потребує за станом здоров’я надання легшої роботи, то роботодавець повинен перевести такого працівника за його згодою, на таку роботу відповідно до медичного висновку тимчасово чи без обмеження строку.

Державна служба з питань праці у своєму роз’ясненні також зазначає «..якщо можна установити умови «легшої роботи» у межах посади, яку обіймає працівник, то йому пропонують залишитися на ній. Якщо ж ні – роботодавець підшукує підходящі вакантні посади та пропонує їх працівнику-особі з інвалідністю…».

Але якщо в межах посади працівника, роботодавець не може створити умови для працівника, які відповідали б висновкам МСЕК, то відбувається переведення на легшу роботу. Законодавство не визначає способу й порядку, як саме працівник надає згоду на таке переведення. Але пропонуємо такий варіант:

  • роботодавець письмово пропонує працівнику переведення на легшу роботу;
  • працівник надає письмову згоду на таке переведення або ж відмову;
  • роботодавець видає наказ про переведення на іншу роботу та ознайомлює з ним працівника.

Читайте також: Рівні можливості для осіб з інвалідністю

Важливо! У разі відмови працівника від переведення на іншу роботу згідно з рекомендаціями медичного висновку, роботодавець може звільнити такого працівника на підставі пункту 2 частини першої статті 40 КЗпП. Але перед звільненням за цією підставою роботодавець має дотримати процедуру та виконати усі етапи, описані вище.

 

Також для працівників з інвалідністю законодавство передбачає можливість встановлення на їх прохання неповного робочого дня або неповного робочого тижня та створення пільгових умов праці.

Катерина Швець

Джерело: Трудові ініціативи

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Аграрії звернулися до Уряду з проханням продовжити бронювання працівників на три місяці
Українська зернова асоціація просить уряд продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на три місяці, поки адаптують нормативні акти відповідно до нового закону про ...
18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового ...
Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...